BiH
2

PSBiH: Dom naroda o Zakonu o prebivalištu

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je dva puta prekinuta zbog nedostatka kvoruma u Klubu Bošnjaka, zakazan je za danas, a predsjedavajući Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) potvrdio je da bi ovaj put kvorum trebao biti osiguran te bi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH trebao biti razmatran.

Naglasio je da je većina delegata raspoložena i najavila glasanje za vraćanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u redovnu proceduru, no nije izvjesno da li će biti entitetske većine.

Prema dnevnom redu delegati bi trebali da se izjasne o ovom zakonu po hitnoj proceduri, a dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata -SNSD) smatra da je inicijativa za vraćanje zakona u redovnu proceduru besmislena te najavio da je SNSD neće podržati jer je kompletna procedura u Domu naroda završena i delegati se jedino mogu izjašnjavati o Prijedlogu zakona.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH odlučio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka kada je u pitanju meritum zakona kao ni kada je u pitanju procedura donošenja zakona, a izjašnjavanje Ustavnog suda zatražio je Klub Bošnjaka.

U Klubu Srba osim članova SNSD-a (Staša Košarac i Krstan Simić) su i po jedan delegat iz Partije demokratskog progresa - PDP (Mladen Ivanić), iz Srpske demokratske stranke - SDS (Ognjen Tadić) i iz Demokratskog narodnog saveza - DNS (Dragutin Rodić).

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH se u praktičnu primjenu uvode propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata, navodi predlagač.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

U međuvremenu, Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS-u, te ge uputila u proceduru donošenja, ali će procedura biti obustavljena ukoliko se na nivou BiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije u BiH razmatra po hitnom postupku.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani prijedlozi zakona o zaštiti tajnih podataka, Izbornog zakona BiH, o zaštiti i dobrobiti životinja, o prekršajima kao i Prijedlog zakona o javnim nabavkama.