{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džaferović: Entitetsko uređenje prebivališta i boravišta je zadiranje u suverenitet BiH

A
2.4.2014. u 11:34
6
12
Džaferović: Entitetsko uređenje prebivališta i boravišta je zadiranje u suverenitet BiH
6
Džaferović:  Entitetsko uređenje prebivališta i boravišta je zadiranje u suverenitet BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pitanje prebivališta i boravišta državljana Bosne i Hercegovine je u isključivoj nadležnosti države BiH i direktno je vezano za Ustav BiH i slobodu kretanja koja je njime zagarantirana. 
Svako zadiranje u te principe, istakao je za Anadolu Agency (AA) Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavlja "povredu suvereniteta BiH i oni koji to čine trebaju da znaju za to“.

Narodna skupština Republike Srpske za sjednicu u utorak, 8. aprila, po hitnom postupku na dnevni red stavila je izjašnjavanje o prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu, ali državljana bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, koji je utvrdila Vlada tog entiteta. 

Vlasti RS-a prijedlog entitetskog zakona opravdavaju činjenicom da je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 12. marta, prolongirano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Radi se o pritisku vlasti Republike Srpske kojim se želi izdejstvovati da se taj zakonski akt donese na državnom nivou. To je osnovni motiv poteza entitetskog parlamenta. No, radi se o potpuno neprovodivom zakonu“, ocijenio je Džaferović, koji je i potpredsjednik SDA.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH naglasio je za AA kako jedino institucije Bosne i Hercegovine, odnosno Parlamentarna skupština BiH, mogu donositi zakonska rješenja u smislu izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Izjašnjavanje o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH po hitnom postupku ovisi, inače, o usaglašavanju Kolegija Doma naroda PS BiH. Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, prijedlog zaključka Halida Genjca, predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda, na posljednjoj sjednici da se taj akt razmatra u redovnoj proceduri upućen je na usaglašavanje. No, to je nemoguće učiniti zbog bolesti jednog od članova Kolegija, zamjenika predsjedavajućeg Sulejmana Tihića iz SDA. 

Predstavnici Bošnjaka iz SDA i SDP-a, ali i Hrvata iz HDZ-a 1990 i HSP-a u Domu naroda protive se usvajanju predloženih izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH jer se njime, kako su ocijenili, ugrožava provedba Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno sloboda povratka.

Naime, povratnici koji su prilikom prijave adresa prebivališta trebali samo lične dokumente (ličnu kartu) kao dokaz, ali u postupku revizije koja bi se za sve građane sprovela nakon pet godina, trebala bi i nova dokumentacija kojom dokazuju vlasništvo (nad nekretninama) u mjestu povratka.

Brojne kritike na predložene izmjene došle su i od nevladinih organizacija, prvenstveno onih okupljenih oko Koalicije Prvi mart. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: