BiH
0

Banja Luka: Pokrenuta procedura za donošenje entitetskog zakona o prebivalištu

Anadolija
Vlada Republike Srpske je na inicijativu predsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika pokrenula proceduru za usvajanje prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj.

Dodik je, podsjećamo, prije nekoliko dana uz optužbe da bošnjački delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH svjesno blokiraju donošenje novog državnog zakona o prebivalištu, poručio da će Republika Srpska učiniti sve "kako ne bi dozvolila iznenađenja u toku izbornog procesa".

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ustvrdio je da RS po Ustavu ima pravo da reguliše pitanje slobode kretanja, nastanjivanja i boravka na teritoriji ovog bh. entiteta. Naveo je da bi zakon o prebivalištu RS bio istovjetan onom koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pa se „tako ne bi ni kršili državni zakoni, koji regulišu tu oblast“. 

Ministar unutrašnjih poslova RS istakao je da postojeći zakonski propisi o prebivalištu dozvoljavaju manipulacije, te da „postoji veliki broj građana BiH koji su prijavljeni na adrese koje ne postoje, a prijavljene adrese stanovanja su i one institucija BiH, vjerskih objekata itd.“.

"To omogućava velike zloupotrebe, što se odražava i na finansijske malverzacije ostvarivanjem prava od strane pojedinaca na prevoz, školovanje i drugo", istakao  je Jovičić. 

Za prijavu  stalnog ili privremenog prebivališta ili boravišta, prema odredbama novog zakona, građani bi morali priložiti kopiju ugovora o kupovini stana, ugovor o zaposlenju, ugovor s poslodavcem i ugovor da će stanovati na nekoj adresi.

Problem "putujućih" glasača

"RS će proceduru oko donošenja svog zakona o prebivalištu povući ukoliko se usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH", kazao je Jovičić.

Predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik u tom bh. entitetu vladajućeg SNSD-a Igor Radojičić podržao je inicijativu za donošenje ovog zakona uz tvrdnju da je to "jedini način da se u RS spriječi izborni inžinjering kakav su na lokalnim izborima napravili putujući glasači“.

Na drugoj strani, potpredsjednik Narodne skupštine RS i visoki funkcioner SDA Ramiz Salkić poručio je da je zakon o prebivalištu u tekstu u kojem je predložen „apsolutno neprihvatljiv za Bošnjake u Republici Srpskoj i u suprotnosti je s odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Ovakvim zakonskim rješenjem se ograničava sloboda kretanja na cijelom području BiH, stvaraju pretpostavke za masovni progon Bošnjaka iz RS-a i ovjerava potpuna diskriminacija državljana BiH u dijaspori", kazao je Salkić.

Slobodan Popović, nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS, smatra da najavom donošenja entitetskog zakona o prebivalištu SNSD želi prinuditi bošnjačke političare da u Domu naroda PSBiH usvoje taj zakon na državnom nivou po hitnom postupku i u identičnom tekstu kako je to izglasano u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

Šta sa prognanicima

Iako za zakonsko regulisanje prebivališta na entitetetskom nivou postoji jednoglasna podrška srpskih poslanika u Narodnoj skupštini RS, to ne garantuje da bi zakon mogao uskoro i stupiti na snagu.

Bošnjački predstavnici u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS najavljuju da će, dođe li do usvajanja zakona, iskoristiti sve zakonske mehanizme uključujući pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom RS i podizanje apelacije pred Ustavnim sudom BiH.

Oni su poručili da će učiniti sve kako bi onemogućili da se „građanima koji su tokom rata prognani sa teritorije sadašnjeg entiteta RS, a u međuvremenu nisu došli u posjed svoje imovine, onemogući da prijave boravak u RS-u i glasaju u mjestima svog prijeratnog prebivališta“.