Genjac: Da Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona "ostane u životu"

F
FENA
6.6.2014. u 15:28
2
3
Genjac: Da Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona "ostane u životu"
2
Genjac: Da Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona "ostane u životu" Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine razmatra u skraćenoj proceduri.
Ovaj zakonski prijedlog bit će razmatran u redovnoj proceduri.

Delegat Halid Genjac je tokom rasprave kazao da je opće poznato da je i ovaj zakon, kao i zakon o sprečavanju pranja novca, jedan od obaveza koje je BiH prihvatila u kontekstu ispunjavanja standarda i svojih međunarodnih obaveza.

Dodao je da, prema konsultacijama koje su izvršili, nema spremnosti da se zakon o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra ni u hitnoj ni u skraćenoj proceduri, "dakle nećemo imati potreban broj glasova“.

"Vrlo vjerovatna varijanta je da bi to bilo nedovoljan broj glasova po entitetima i potrebno usaglašavanje. U situaciji kad nemamo kompletnog Kolegija koji ne može izvršiti usaglašavanje to bi značilo da je zakon na čekanju i bez ikakvog aktivnog tretmana do daljnjeg, što je najnepovoljnija varijanta", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, daleko bolja varijanta je da zakon "ostane u životu i da pokušamo dobiti taj zakon".

"Iz tih razloga ćemo mi biti protiv skraćene procedure, jer ona vremenski ne znači ništa. Odbijanjem skraćene procedure zakon ide u redovnu proceduru, automatski po Poslovniku, i on ima prvo čitanje, drugo čitanje, komisijske faze, mogućnost rasprave. Ostaje, dakle, zakon u aktivnom životu", kazao je Genjac.

Delegat Mladen Ivanić je kazao kako moli "sve strukture“ da njega i delegata Ognjena Tadića "puste malo na miru, a da zovu vladajuće strukture u narednih 15 dana, do kada će se, pretpostavljam izjašnjavati na ovu temu“.

"Ostat ću pri onom stavu koji sam rekao i ranije, ne pada mi na pamet da budem veći katolik od pape. Imaju vladajući, s njima razgovarajte, a što se mene tiče, nema potrebe da me niko zove narednih 15 dana, skoncentrišite se na vladajuću strukturu iz Republike Srpske", kazao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: