BiH
2

Genjac: Da Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona "ostane u životu"

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine razmatra u skraćenoj proceduri.

Ovaj zakonski prijedlog bit će razmatran u redovnoj proceduri.

Delegat Halid Genjac je tokom rasprave kazao da je opće poznato da je i ovaj zakon, kao i zakon o sprečavanju pranja novca, jedan od obaveza koje je BiH prihvatila u kontekstu ispunjavanja standarda i svojih međunarodnih obaveza.

Dodao je da, prema konsultacijama koje su izvršili, nema spremnosti da se zakon o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra ni u hitnoj ni u skraćenoj proceduri, "dakle nećemo imati potreban broj glasova“.

"Vrlo vjerovatna varijanta je da bi to bilo nedovoljan broj glasova po entitetima i potrebno usaglašavanje. U situaciji kad nemamo kompletnog Kolegija koji ne može izvršiti usaglašavanje to bi značilo da je zakon na čekanju i bez ikakvog aktivnog tretmana do daljnjeg, što je najnepovoljnija varijanta", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, daleko bolja varijanta je da zakon "ostane u životu i da pokušamo dobiti taj zakon".

"Iz tih razloga ćemo mi biti protiv skraćene procedure, jer ona vremenski ne znači ništa. Odbijanjem skraćene procedure zakon ide u redovnu proceduru, automatski po Poslovniku, i on ima prvo čitanje, drugo čitanje, komisijske faze, mogućnost rasprave. Ostaje, dakle, zakon u aktivnom životu", kazao je Genjac.

Delegat Mladen Ivanić je kazao kako moli "sve strukture“ da njega i delegata Ognjena Tadića "puste malo na miru, a da zovu vladajuće strukture u narednih 15 dana, do kada će se, pretpostavljam izjašnjavati na ovu temu“.

"Ostat ću pri onom stavu koji sam rekao i ranije, ne pada mi na pamet da budem veći katolik od pape. Imaju vladajući, s njima razgovarajte, a što se mene tiče, nema potrebe da me niko zove narednih 15 dana, skoncentrišite se na vladajuću strukturu iz Republike Srpske", kazao je Ivanić.