BiH
25

Arnaut: Nećemo dozvoliti nekom našem Šariću ili Sanaderu da zadrže kriminalno stečeno

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Parlamentu FBiH uputit će amandmane na Prijedlog zakona o nelegalno stečenoj imovini koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH. Iz ove stranke ističu kako je Prijedlog poboljšan u odnosu na onaj koji je SDP uputio u parlamentarnu proceduru prošle godine, ali da i dalje ima manjkavosti.
Mirsad Đonlagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirsad Đonlagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Ima još dosta stvari koje trebaju biti podvrgnute strožijoj analizi i doradi. Pozdravljamo činjenicu da poboljšanja jesu rezultat prepisanih rješenja koje smo mi ponudili u našem Prijedlogu zakona koji smo 5. marta uputili u proceduru. SBB će u narednim danim ostvariti opću komunikaciju s relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama o najavljenom prijedlogu Vlade kada je u pitanju pristup ovom vrlo važnom pitanju za BiH", rekao Mirsad Đonlagić, predsjednik kluba zastupnika SBB u Parlamentu FBiH.

Kako je istakao Damir Arnaut, pravni savjetnik i član Predsjedništva SBB BiH, sadašnji Prijedlog zakona "eksplicitno omogućava zastaru i od samo pet godina u nekim slučajevima kada se zbog smrti osumnjičenog vodi poseban postupak oduzimanja imovine".

"Ovo je potrebno suprotno članu 29. Konvencije protiv korupcije koja u takvim postupcima nalaže dugi period nezastarijevanja ili privremeno stavljanje van snage procesa zastarijevanja. Posebno sam iznenađen jer je SDP-ov poslanik, Šućur, u emisiji 'Odgovorite ljudima' od 5. marta ove godine istakao, citiram 'ovaj zakon neće omogućiti da više zastarijevaju djela kao što se do sada to dešavalo'. Istovremeno u Nacrtu zakona koji je SBB uputio u proceduru prošlog mjeseca eksplicitno stoji da ovaj postupak ne podliježe zastari. Bez obzira na to šta je SDP obećao, prema Vladinom prijedlogu u mnogim slučajevima će biti dovoljno da se počinilac krivičnog djela krije samo pet godina i da mu oduzimanje imovine bude trajno onemogućeno", rekao je Arnaut te postavio pitanje "ko se ovim štiti?".

SBB upućuje amandmane

Damir Arnaut (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

SBB BiH je najavio kako će amandmanski djelovati i po tom pitanju i da će, ukoliko se ti amandmani prihvate, "odmah poslije preuzimanja vlasti u oktobru provesti".

"Nećemo dopustiti nekom našem Darku Šariću ili Ivi Sanaderu da zadrže kriminalno stečeno. Ako neko misli da može kako hoće, ne može dokle hoće", kazao je Arnaut.

Također, ukazali su i na to da sadašnji Prijedlog zakona se primjenjuje na djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, dok u SBB-ovom prijedlogu stoji jedna ili više godina.

"Ukoliko ovo ostane, neće se moći oduzimati imovina stečena krivičnim djelom obmane prilikom dobijanja kredita i drugih pogodnosti, zelenaštvom, zloupotrebom osiguranja, trgovinom organima ili prodajom pornografije djetetu, koja su samo od nekih dijela za koja je Krivičnim zakonom FBiH propisana kazna zatvora kraće od tri godine", naglasio je Arnaut.

Bez dodatnih policijskih kapaciteta

Trenutnim Prijedlogom zakona ne predlažu se dodatni kapaciteti za policijske organe što je neophodno u borbi protiv organiziranog kriminala.

"To je apsolutno neophodna komponenta i nalazi se među 11 standarda na kojim insistira EU, a koju je SBB obradio u svom prijedlogu s ciljem formiranja posebnih jedinica na federalnim i kantonalnim nivoima, te davanja kapaciteta organima za provođenje zakona", rekao je Arnaut i naglasio da se treba precizirati i međunarodna saradnja, te je pozvao i druge parlamentarne stranke da obrate pažnju na SBB-ove primjedbe i amandmane.

Prijedlog zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovina upućen je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Stav kluba poslanika SBB jeste da "ne podržavaju prijedloge zakona koji nisu po hitnoj proceduri".

"To piše i u Poslovniku, da se zakoni ne donose po hitnoj proceduri. Mi smo prema svemu zauzeli poseban stav pitajući se zašto neko dostavlja neke prijedloge zakona po hitnoj proceduri u izbornoj godini pred kraj mandata, kada se to trebalo uraditi znatno ranije. Ukoliko se u raspravi prihvate naši amandmani, mi smo spremni podržati to", istakao je Đonlagić.