BiH
46

SDP: Ko je za borbu protiv korupcije podržat će nas; SBB: Oni imaju previše krivičnih prijava

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vlada će već ovih dana održati sjednicu i ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti zakone o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o prekršajima, te izmjene i dopune Krivičnog zakona, takozvani set antikoruptivnih zakona koji je već bio u Parlamentu FBiH, ali nije dobio podršku, najavio je federalni premijer Nermin Nikšić.

Donošenje ovih zakona, kazao je premijer, predstavlja uvjet suzbijanje sive ekonomije, rada nacrno, stvaranje uvjeta za investicije. U SDP-u, koji je i predlagač seta zakona se nadaju da će ih Parlament ovog puta podržati.

Šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH kaže da je vlada planirala tokom ove sedmice održati sjednicu na kojoj će ponovo usvojiti set antikoruptivnih zakona i poslati ih u parlamentarnu proceduru.

"Taj set je sada potpuno usaglašen i sa predstavnicima Evropske komisije, mada su i u prethodnom tekstu sami zakoni bili u skladu sa evropskim direktivama, sada je sve to 'upeglano'. Mi još uvijek ne znamo da li će to ići u redovnoj proceduri ili po hitnom postupku, oni će se odrediti prema tome, a mi ćemo iskoristiti sav svoj utjecaj da ti zakoni budu što prije na dnevnom redu", kaže Selimović za Klix.ba.

U SDP-u su stava usvajanjem ovih zakona počinje istinska borba protiv korupcije te da za borbu protiv korupcije treba imati političku volju, što u toj stranci, kako kažu, i postoji.

"Oni koji su se prošli put protivili zakonima nisu iznijeli nijednu konkretnu primjedbu niti amandman, iako su zakoni bili u parlamentarnoj proceduri godinu i po dana. Oni su samo govorili da nema pozitivnog mišljenja Evropske komisije. Oni koji su se istinski spremni boriti protiv kriminala će i dati glas za usvajanje sata ovih zakona", dodao je Selimović.

S druge strane u SBB-u su se najviše protivili SDP-ovi prijedlozima i smatrali su kako su prijedlozi u samom temelju loše postavljeni. Nema izgleda da će ih SBB podržati ni ovog puta.

"Ono što je činjenica i što je nama u SBB-u neprihvatljivo su najmanje tri razloga. Prvi, SDP apsolutno nema nikakav legitimitet da priča o borbi protiv korupcije u trenutku kada je podignut veliki broj krivičnih prijava protiv njihovih ministara gdje se dešavaju najveće korupcijske afere. Pitanje Sarajevske zaobilaznice i nedostatka centimetara asfalta vežu se za ministarstvo prometa i komunikacija i ministra Bijedića, afera nabavke elektronskih narukvica za minsitra Mikulića, zatim ministra unutrašnjih poslova kojem je upravo u toku suđenje zbog saobraćajne nesreće i bježanja sa mjesta ili pogledajte korupciju koja je najzastupljenija u zdravstvu vezano za nabavku medicinske opreme ili esencijalne liste lijekova koji suvereno vodi još jedan kada SDP-a ministar Mesihović", kaže za Klix.ba Mirza Ustamujić, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH.

Osim toga, u SBB-u navode da su postojale mnoge primjedbe bile na set ovih zakona te da su negativan stav o njemu imale i sve najviše pravosudne instance u BiH poput Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Evropske komisije, ali i nevladine organizacije poput Evropske antikorupijske mreže LACON.

"Treći razlog, SBB je uputio zakonska rješenja koja rješavaju ova pitanja, a bazirana su na najboljim iskustvima i zahtjevima koje je BiH dobila kroz izvještaj o napretku, pri tome poštojući minimalnih 18 uvjeta koje je potrebno poštivati pri izradi legislative i na kraju tražili da on prođe kroz strukturalni dijalog, što nije bio slučaj sa SDP-ovim setom antikorupcijskih zakona. SDP sada pokušava da se pokaže kao veliki antikorupcijski borac, pri tome govoreći i o reviziji privatizacije, dok premijer Nikšić od početka mandata drži SBB-ov prijedlog u ladici. Da je postojala iskrena namjera bili bi ovi koraci napravljeni znatno ranije, a danas je to sve pretvoreno u predizbornu kampanju i 'prve korake'", kaže Ustamujić dodajući da zamjera SDP-u i povećanje nezaposlenosti u FBiH tokom ovog mandata i to za, kako je kazao, deset posto.

Set antikoruptivnih zakona će u dogledno vrijeme ponovo u Parlament te ostaje da se vidi kako će proći ovog puta kada svi na uvid dobiju nova rješenja. Podsjećanja radi, set antikoruptivnih zakona koji je ranije bio u Parlamentu nisu podržale SDA, SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.