Izazovi treće dobi
12

Zbog stereotipa o domovima za starije i nedostatka radne snage osobe treće dobi prepuštene sami sebi

I. M.
Domovi za starije
Domovi za starije
Bolesni, iznemogli, usamljeni, sa penzijama koje teško mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe, svoje pozne godine upravo ovako dočekuju i žive brojni Bosanci/ke i Hercegovci/ke.

Svi koji duboko zagaze u treću životnu dob, period kada su im njega i pomoć najpotrebniji, svjesni su da dalje sami ne mogu. U kojoj mjeri podrška postoji, te na koji način bi se briga o starim osobama mogla unaprijediti za kvalitetniju starost je, između ostalog, predstavljeno u "Polaznoj studiji o ekonomiji brige i njege" koju je, u partnerstvu sa UN Women BiH, a uz podršku Švedske, uradio Ekonomski institut Sarajevo.

Stereotipi o domovima za starije

Sve više postajemo društvo starijih, na što ukazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, prema kojima je procenat stanovništva starijeg od 65 godina premašio 14,2 posto, dok je životni vijek povećan u prosjeku na 80 godina za žene, a na 75 godina za muškarce. U isto vrijeme, zbog ekonomskih prilika, veličina porodice se smanjuje, a radno sposobno stanovništvo iseljava, među kojima je i veliki broj onih stručno profiliranih za segment brige i njege o starijim osobama. Sve je veći broj starijih ljudi koji sami brinu o sebi i/ili o svom životnom partneru. Poseban problem predstavlja i dominantno negativan stav spram smještanja bližnjih u staračke domove, dok su nedostatak javnih ustanova ovoga tipa, ali i visoke cijene privatnih ustanova ovog tipa, dodatna prepreka onima koji bi tu željeli smjestiti svoje starije članove porodice.

Njega o starijima
Njega o starijima

"Stereotipi o domovima za starije osobe duboko su ukorijenjeni u našoj kulturi i postoji značajan otpor prema životu u specijaliziranim domovima za starije osobe. Gotovo 60 posto naših ispitanika, bez obzira na spol, protivi se ideji smještaja roditelja u domove", naglašava dr. Melika Husić-Mehmedović iz Ekonomskog instituta, jedna od autorica Studije.

Ona dodaje da oni koji su u potrebi dobiju besplatno mjesto u staračkom domu, a ostali u javnim domovima moraju izdvojiti od 800 do 900 KM. U privatnim staračkim domovima mjesečna naknada iznosi i do 1.500 KM za jednokrevetnu sobu i zato u njima uglavnom borave oni čija djeca žive u dijaspori, a takvih je oko 80 posto.

Domovi za starije
Domovi za starije

U BiH postoje svega dva Gerontološka centra, jedan u Sarajevu, drugi u Banjoj Luci, što dodatno otežava sistem brige i njege starijih osoba.

"U našu ustanovu, kapaciteta 345 korisnika, osim stanovnika s područja Kantona Sarajevo, smještaju se i svi drugi stanovnici iz FBiH, ali u broju do 3 posto. Naša ustanova ne može zadovoljiti potrebe koje postoje. Velika je potražnja, pa samim tim i pritisak za smještajem, jer se radi o javnoj instituciji gdje su cijene povoljnije u odnosu na privatne domove. Mnogo osoba na smještaj čeka duži vremenski period, u kojem nemaju mogućnosti za kvalitetnu brigu i njegu", ističe Ensar Tičić, šef Službe za edukaciju, plan i analizu KJU "Gerontološki centar Sarajevo".

Ističe kako se najčešće starije osobe smještaju u Centar kada se iscrpe sve druge mogućnosti, odnosno kada zbog zdravstvenih razloga porodica nije u mogućnosti pružiti im neophodnu njegu i pomoć. Naglašava da je osuda, s kojom se suočavaju kada se prijem u Centar desi, često neizostavna.

"Zbog predrasuda i bojazni šta će reći članovi porodice, komšije i prijatelji, nerijetke su situacije gdje se smještaj starijih osoba krije. Kod nas se, za razliku od zapadnih zemalja, to smatra sramotom i predstavlja kao nešto negativno. Treba raditi na tome da se ističu sve pozitivne strane boravka u domu, kao što je činjenica da se o njima brine stručan kadar, te da smještanjem u dom starije osobe stiču sigurnost i rješavaju se osjećaja bespomoćnosti i usamljenosti", dodaje i naglašava kako je veći broj javnih domova za starije osobe prijeko potreban kako bi kapaciteti odgovorili realnim potrebama.

U sektoru njege nedostaje radne snage

Starije osobe u potrebi od sistema imaju pravo na tuđu njegu i pomoć, kao i na ličnu invalidninu u slučaju procjene medicinske komisije. Rezultati Studije ukazuju da ispitanici, njih 44,3 posto, u smislu sistemske pomoći prevashodno očekuju novčanu subvenciju, dok bi najznačajnija usluga za 47,8 posto ispitanika bila besplatna pomoć u pružanju njege. Također, istraživanjem je konstatovano kako u sektorima njege nedostaje radne snage, te da je BiH ispod evropskog prosjeka. Ukoliko bi bila na istom nivou sa evropskim, to bi značilo otvaranje 20.429 novih radnih mjesta u sektoru njege u BiH. Stoga je jedna od preporuka Studije da se posredstvom zavoda za zapošljavanje osiguraju posebni programi zapošljavanja njegovatelja/ica.

Domovi za starije
Domovi za starije

"Primjerice, moguće je uvesti saradnju između centara za socijalnu skrb i službi za zapošljavanje, kako bi se povećao broj formalno zaposlenih u ovom sektoru", navodi Husić-Mehmedović.

Jedna od preporuka je uvođenje i razvijanje usluga pomoći u kući starijima koje bi trebalo da nude i javne i privatne institucije, te otvaranje tzv. višenamjenskih centara brige i njege pri općinama, koji bi, između ostalog uključivali i centre za zdravo starenje.

Centri za zdravo starenje čuvaju zdravlje

Upravo zdravije, aktivnije, lakše i dostojanstvenije svoju treću dob provode korisnici Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo, koji kao prvi centar ovoga tipa u regionu, ali i šire, kontinuirano djeluje već 12 godina.

"Članovi/ce Centra imaju priliku svakodnevno učestvovati u brojnim aktivnostima, programima i projektima kroz različite sekcije, radionice, programe rekreacije i edukacije", ističe Edina Bašić, menadžerica Centra.

Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Nakon uključivanja u te aktivnosti većina starijih osoba popravi svoje psihofizičko stanje, postaju sretnije i samostalnije osobe. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH sa kojim sarađuju, naglašava Bašić, često dobijaju informacije kako Centri za zdravo starenje štede novac javnom zdravstvu jer izuzetno pomažu u održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja starijih osoba. Ipak, ni njihov broj ne odgovara realnim potrebama društva.

"Svakodnevno primamo upite za otvaranje novih Centara. Trenutno radimo na otvaranju dva nova centra u Općini Trnovo i u Mostaru, ali svaka bi općina trebala da ima bar jedan centar za zdravo starenje. Nažalost, još uvijek se oni vode kao projekat, te se nadamo da će s vremenom postati ustanova ili dio neke ustanove, kako bi se osiguralo njihovo postojanje i finansiranje", dodaje Bašić.

Utjecaj ekonomije brige na ukupnu ekonomiju i razvoj

U Studiji je naglašena i "ekonomska važnost" ekonomije brige i njege, sektora privrede koji podrazumijeva pružanje usluga koje doprinose njegovanju i reprodukciji sadašnje i buduće populacije, što podrazumijeva i brigu o starima. Ekonomija brige je jedan od najbrže rastućih sektora privrede u svijetu, pokretača rasta zaposlenosti i ekonomskog razvoja. Neplaćeni, potcijenjeni ili nevidljivi rad u domenu brige i njege, koji se uzima zdravo za gotovo, doprinosi rodnoj neravnopravnosti i nejednakom pristupu žena tržištu rada, a to je i razlog zašto ovaj sektor nema još veći rast u BiH. Na cjelokupnu ekonomiju sektor brige i njege i sada ima važan utjecaj jer podržava oko 24,1 posto svih trenutnih radnih mjesta u BiH. Transformacijom politika u ovoj oblasti bi taj procenat bio i veći.

Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Akciona koalicija o ekonomskoj pravdi i pravima, sa fokusom na ekonomiju brige i njege, koju predvodi UN Women u BiH, za cilj ima uspostavljanje saradnje sa svim relevatnim akterima kako bi se pokrenule promjene u ovoj oblasti.

"U narednom periodu radimo na mobiliziranju aktera iz državnog i privatnog sektora kako bismo zajednički radili na rješenjima i konkretnim aktivnostima za uspostavljanje sistema brige i njege koji su zasnovani na ljudskim pravima, koji eliminišu rodne nejednakosti i koji su inkluzivni, pogotovo za starije osobe i osobe sa posebnim potrebama", poručili su iz ureda UN Women BiH.