Sigurnost djece na ulici
11

Sarajevo: Pokrenuta inicijativa za postavljanjem zaštitnih ivičnjaka u blizini OŠ "Kovačići"

S. Š.
OŠ Kovačići
OŠ Kovačići
Vijećnik u Općini Novo Sarajevo Nedim Salihagić (NES BiH) pokrenuo je inicijativu postavljanja zaštitnih ivičnjaka u blizini Osnovne škole "Kovačići", a sve u cilju povećanja sigurnosti djece, ali i svih pješaka, na ulicama.

Na 32. sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, Salihagić je podnio inicijativu koja se odnosila na izradu prijedloga saobraćajog rješenja kojim bi se tretirala pješačka zona, sve u cilju sigurnog kretanja pješaka, a naročito djece na putu prema školi.

"Iako je Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, jasno propisano da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo bezbjednost drugih učesnika odnosno kretanje pješaka, svjedoci smo svakodnevnog prinudnog kretanja naše djece ulicama, jer im upravo ova vozila blokiraju put. Iz tog razloga školska djeca suočavaju se s ozbiljnim opasnostima na svim mjestima na kojima se kreću ili zadržavaju motorna vozila, bilo dok izlaze iz vozila u blizini škole ili dok hodaju putem do škole", navodi Salihagić.

Samo prošle godine, na cestama širom BiH, stradalo je 18 djece, a svake treće minute na cestama širom svijeta strada jedno dijete.

Zbog ove poražavajuće statistike, Salihagić je pokrenuo inicijativu postavljanja zaštitnih ivičnjaka u blizini OŠ "Kovačići", dok će, kako kaže, Zahtjev za izmjenu Elaborata postojećeg i noveliranog projekta saobraćajne signalizacije na području Općine Novo Sarajevo zajedno sa prijedlogom saobraćajnog rješenja biti dostavljen Ministarstvo Saobraćaja Kantona Sarajevo na saglasnost.