BiH
61

Zastupnici odbili inicijativu za smjenu Džaferovića, SNSD i SBB napustili sjednicu

Piše: E. G.
Inicijativa za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, nije uvrštena na dnevni red današnje sjednice.

SBB je tražio da Džaferović podnese ostavku, a ta tačka također nije uvrštena na dnevni red, kao ni SNSD-ova inicijativa za Džaferovićevu smjenu.

Protiv uvrštavanja na dnevni red inicijative za Džaferovićevu smjenu glasala su 32 zastupnika, šest ih je bilo za i jedan suzdržan.

Nakon toga, zastupnici SNSD-a su napustili današnju sjednicu, a Staša Košarac, zastupnik te stranke, je rekao da će se oni kasnije izjasniti kako će učestvovati u radu Doma. Nakon njih, sjednicu su iz istog razloga napustili i zastupnici SBB-a.

Džaferović se prije glasanja obratio Domu kazavši da su optužbe na njegov račun da je umiješan u ratne zločine gnusne laži.

Napominjemo, Džaferovića je za navodnu umiješanost u ratne zločine optužio Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, a na osnovu navodnih dokumenata koje posjeduje i koje je predao Tužilaštvu BiH.

Džaferović je kazao da se radi o laži i falsifikatima, što će, kako je rekao, biti i dokazano.

Naveo je da je ponosan na "svaki minut svoje biografije i da nema nijedno krivično djelo".

"Ponosan sam na period rada Centra službi bezbjednosti Zenica u vrijeme kada sam bio na njenom čelu. Ponosan sam na pripadnike policije koji su u natežim vremenima sačuvali obraz i bez ikakve packe obavili svoj posao. Molim vas da razumijete jednu stvar, a to je da meni ne treba ničija odluka i ničija sugestija da odstupim sa ovog mjesta, samo neka se pokaže da ima imalo istine u ono što je izneseno protiv mene. Bh. javnosti uporno ukazujem na navodne dokumente kojima se ovo potkrepljuje. Tamo je za osnov uzeta jedna navodna službena zabilješka od 18. augusta 1994. godine i u njoj se govori o ulasku u oslobođeno mjesto Vozuća povodom pratnje i dolaska visokih funkcionera BiH, a Vozuća je osobođena tek u septembru 1995. godine. Ovo je falsifikat i tražim da se te stvari razjasne! U pismu tog kojeg vi nazivate visokim funkcionerom, koji stavi periku na glavu pa hoda Sarajevom (Mirsad Kebo op. a.), piše da se navodni događaj desio 18. aprila 1994. godine, a ja sam načelnik Centra postao 15. jula 1994. godine", kazao je, između ostalog Džaferović, negirajući i ukazujući i na ostale nelogičnosti u vezi s Kebinim navodnim dokazima o Džaferovićevoj umješanosti u ratne zločine, odnosno nesankcioniranju onih koji su ih navodno počinili nad srpskim stanovništvom.

On je kazao kako ovakvi pokušaji njegove diskreditacije traju godinama te, kada se s tim nije uspjelo, "falsifikati su dati u ruke toj osobi da me se javno diskreditira".

"Izjavljujem pred ovim Domom da ću, ukoliko se protiv mene pokrene krivični postupak, sam odstupiti. ne trebate vi mene smjenjivati, ne treba mene niko tjerati, sam ću odstupiti. Ali, ako stvari odu u drugom smijeru, a otići će, jer istina je sasvim drugačija, istina je da je ovo gnusna laž i monstruozna konstrukcija, onda zahtjevam da se protiv Kebe pokrene krivični postupak zbog krivičnog djela lažnog prijavljivanja. Viđat ćemo se u ovom Parlamentu, danas sam čuo mnogo toga na svoj račun i teško mi je bilo sjediti ovdje i to pratiti. Da znate dobro, Šefik Džaferović nikada u životu nije počinio nijedno krivično djelo!", kazao je Džaferović u svom obraćanju na momente vidno potresen.

Dom je uvrstio na dnevni red i inicijativu Denisa bećirovića da se raspravlja o pritiscima na medije sa posebnim osvrtom na pretres Klixa. Za uvrštavanje tačke je glasalo 30 zastupnika, devet suzdržanih, protiv nije bio niko.