Čekajući blokadu
12

Još dva dana ultimatuma: Hoće li državne institucije zadesiti sudbina iz jula 2021. godine?

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kada je u pitanju politički život u Bosni i Hercegovini, ovih dana sve podsjeća na juli 2021. godine i početak blokada političara iz entiteta Republika Srpska.
Tada su se naljutili zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, a sada su ljuti jer je aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Na sjednici koju su održali u četvrtak, između ostalog su postavili ultimatum koji se odnosi prije svih na Trojku, a u kojem se poziva Parlament BiH "da ugasi OHR i protjera strance" ili se RS povlači iz odlučivanja u institucijama BiH.

"Da Parlament BiH proglasi stranicu OHR-a neprihvatljivom i nezakonitim mjestom objave akata. Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija", poručio je Dodik na sjednici NSRS-a u četvrtak.

Šta se od tada događalo?

Od tada je prošlo pet dana, a državna koalicija se još ni jednom nije sastala da pokuša riješiti kriznu situaciju. Kako nam je rekao lider Naše stranke Edin Forto, u predstojećim danima bi Trojka trebala razgovarati s Dodikom a to je ovih dana teško ostvarivo zbog njegovih brojnih putovanja, praznika ali i dolaska Viktora Orbana.

Na press konferenciji Naše stranke povodom upravo ultimatuma iz RS-a na upit našeg portala kazao je kako Trojka nije raspoložena da radi po ultimatumu, ali je "raspoložena da radi". Postavlja se pitanje šta znači ovaj odgovor u kontekstu najavljenih blokada iz RS-a.

Blokade mogu trajati u nedogled

Kada su političari iz Republike Srpske posljednji put blokirali rad državnih institucija, odluke se nisu donosile od jula 2021. do formiranja nove vlasti poslije oktobarskih izbora 2022. godine. Dakle, ako je suditi po tome, u ovom trenutku mogli bi biti ugroženo apsolutno sve, a prije svega evropski put BiH.

Iz izjava političkih predstavnika Trojke, prije svih Sabine Ćudić iz Naše stranke, može se zaključiti da bi se oni rado riješili SNSD-a u ovom trenutku, ali to svakako nije moguće.

Ćudić je na već pomenutoj press konferenciji kazala da su maske pale i da je car go, a da ako građani RS žele evropski put "onda će morati birati između te vlasti i Evropske unije."

Iz Trojke su se oglašavali saopćenjima nakon sjednice NSRS u kojima su isticali da na ultimatum nije nešto na šta oni pristaju. Sve vrijeme poručuju da žele raditi i razgovarati ali se postavlja pitanje kako raditi i razgovarati sa Dodikom nakon onoga što je najavio.

Situacija je prilično komplikovana jer Dodik trenutno ima zahtjeve na koje OHR i Trojka nikada pristati neće, a s druge strane ima sve poluge da blokira evropski put i bilo koji koristan proces koji treba ići kroz institucije BiH.

Iako je ostalo još nešto više od 40 sati do kraja ultimatuma, gotovo je izvjesno da se ništa promijeniti neće i pitanje je kako će se Dodik i vladajuća koalicija iz RS-a postaviti od petka.

Dok građani BiH imaju razlog za strah od novih blokada, u pozadini ostaje zeleno svjetlo koje smo dobili za pregovore sa EU i brojni zakoni oko kojih se treba zaključiti dogovor.