Može stupiti na snagu
203

BiH ispunila još jedan uslov na putu ka EU, Parlament usvojio Zakon o sprečavanju sukoba interesa

B. R.
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Parlament Bosne i Hercegovine je usvojio Zakon u sprečavanju sukoba interesa Bosne i Hercegovine, što je bio jedan od uslova Evropske unije da Bosna i Hercegovina počne pregovore o članstvu u Uniji.
Zakon o sprečavanju sukoba interesa je usvojen i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda, a nakon što je Vijeće ministara ranije ove sedmice usvojilo ovaj zakon. Za usvajanje ovog zakona glasalo je 10 delegata, dok ih je pet bilo suzdržano. Dom naroda ga je razmatrao po hitnom postupku, što je bio prijedlog ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze (HDZ).

Prije nego što će Zakon biti usvojen, delegat opozicione SDA Šefik Džaferović je napomenuo da je SDA prije izvjesnog vremena predložila ovaj zakon, ali da su vladajući to ignorisali. Prethodno navedeno je istakao kao razlog zašto ne podržava da se Zakon razmatra po hitnom postupku, odnosno kao razlog zašto je bio suzdržan da se razmatra po hitnom postupku.

Džaferović smatra da je Bosna i Hercegovina 2012/2013. imala bolji Zakon o sukobu interesa nego što je onaj danas usvojeni zakon. Kako je kazao, tada vladajući SDP, SNSD i HDZ su urušili institut sprečavanja sukoba interesa. Mišljenja je da je Zakon dosta nejasan te da će to imati posljedice pri njegovoj primjeni.

Uprkos tome što smatra da postoje manjkavosti, Džaferović je naglasio da nije protiv, odnosno da je suzdržan kada je u pitanju sama podrška ovom zakonu. Suzdržanost je objasnio time što je riječ o jednom od uslova na putu ka EU.

Delegatkinja vladajućeg HDZ-a Marina Pendeš je dala podršku hitnom postupku, poručivši da ne treba tražiti alibi za prolongiranje početka pregovora s EU.

Delegat vladajućeg SNSD-a Sredoje Nović je također podržao hitni postupak, a i on je kao razlog za to istakao nužnost što skorijeg početka pregovora. Prema njegovim riječima, dobro je što se uspjelo doći do konsenzusa.

Delegat ZNG-a Zlatko Miletić je izjavio da ne bi imao ništa protiv da se razmatrao i SDA-ov prijedlog ovog zakona, ali i to da je saglasan s Novićem.

Delegatat opozicionog DF-a Dženan Đonlagić je naveo da bi ovaj zakon mogao doživjeti sudbinu Zakona o prebivalištu od prije nekoliko godina, tj. da bi se pojedini mogli pravdati da nisu znali kakve će biti posljedice njegovog usvajanja. Saglasan je s Džaferovićem da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa iz 2012. bio bolji.

Vlasti tvrde da je Zakon u skladu sa zahtjevima EU. Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je također na današnjoj hitnoj sjednici usvojio Zakon čime je omogućeno da stupi na snagu. Podsjećamo, Evropsko vijeće, tj. čelnici država članica EU će krajem ovog mjeseca donijeti odluku da li Bosna i Hercegovina može početi s pregovorima o članstvu.