{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto izvršna vlast u BiH krije sadržaj agende ekonomskih reformi?

2.7.2015. u 15:04
36
92
Zašto izvršna vlast u BiH krije sadržaj agende ekonomskih reformi?
36
Zašto izvršna vlast u BiH krije sadržaj agende ekonomskih reformi?
Željka Cvijanović, Denis Zvizdić i Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Niko još nije imao priliku vidjeti i analizirati ekonomske reformske agende na nivou države BiH i entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. Izvršni organi vlasti kriju dokumente ne samo od građana nego i od svojih kolega iz organa zakonodavne vlasti.
Nedavno je u Tesliću održan nenajavljeni sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade RS sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih finansijskih institucija.

Na sastanku kojem su prisustvovali Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH i Željka Cvijanović, premijerka Vlade RS, bilo je govora o krucijalnim pitanjima za budućnost građana BiH kao što su javne finansije, poslovna klima, oporezivanje i fiskalna održivost, tržište rada, reforma javne uprave, kao i socijalna zaštita i reforme penzionog sistema.

Novinarima nije bio dozvoljen pristup mjestu održavanja sastanka, a izjavu nakon sastanka dala je samo Željka Cvijanović uz zahtjev da joj se ne postavljaju pitanja.

Ona je tim povodom kazala kako je bilo riječi o reformskoj agendi, te da je dosta toga usaglašeno.

Sa sadržajem agende nisu upoznati zastupnici ni u državnom, a ni u entitetskim parlamentimaIsti dan iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH saopćeno je "da su predstavnici BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, EU i međunarodnih finansijskih institucija postigli visok stepen saglasnosti i definisali tekst reformske ekonomske agende koji bi iduće sedmice trebalo da bude usvojen".

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je da je imao namjeru da na sjednici Zastupničkog doma traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da se zastupnicima dostavi usvojena refromska agenda u Vijeću ministra BiH.

"Svjestan sam da su sve reforme važne, da su ponekad bolne i da se uvijek prelamaju i ponekad imaju posljedice kao što su bolji ili bolniji život za građane BiH. Mislim da zastupnici građana moraju biti upoznati sa tim reformama kako bi sa tim upoznali svoje glasače", rekao je Ahmetović.

On dodaje da u BiH imamo čudnu situaciju obzirom da niko iz Vijeća ministara BiH ne mari za potrebe zastupnika u državnom Parlamentu.

"Nedopustivo je s aspekta demokratije da ne budu građani upoznati sa najkrupnijim pitanjima koja se tiču građana ove zemlje. Ne može se provesti reforma, a da ne bude predmet rasprave u Parlamentu. Karikativno je da se baš od organa zakonodavne vlasti krije reformska agenda", kazao je Ahmetović.

Ahmetović ističe da Vijeće ministara BiH potcjenjuje Parlamentarnu skupštinu BiH, obzirom da su zastupnici o reformskoj agendi upznati samo kroz medije.

"Više smo upoznati o pregovorima Sjedinjenih Američkih Država i Irana o iranskom nuklearnom programu nego o reformskoj agendi", rekao je Ahmetović.

Zastupnici sumnjaju da se sadržaj agende krije zbog privatizacije državnih preduzećaAhmetović se boji da se agenda ekonomskih reformi krije zbog dopunjenog spiska privatizacije državnih preduzeća.

"Niko ne zna koliko je firmi potrebno privatizovati. Postoje neki zakone koji su dobili kritike u javnosti, a koje je potrebno usvojiti", kazao je Ahmetović.

Dženan Đonlagić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH potvrdio nam je da ni zastupnici u Parlamentu Federacije BiH nisu upoznati sa reformskom agendom.

"U javnim pozivima nekoliko puta smo pozvali premijera Fadila Novalića da u Parlament FBiH dostavi tekst agende prije nego ga potpiše kako bi se obavila rasprava. To su strateška, a ne operativna pitanja. Ako stoji privatizacija elektroenergetskog sektora, to onda ne dolazi u obzir. Ne može se FBiH odreći svojih energetskih potencijala i neovisnosti", kazao je Đonlagić.

I on smatra da se ekonomska agenda možda krije zbog plana privatizacije javnih preduzeća.

"Možda je u planu privatizacija energetskih i telekomunikacijskih resursa u FBiH", rekao je Đonlagić.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske potvrđeno nam je da ni zastupnici u ovom organu zakonodavne vlasti nisu imali uvid u set ekonomskim reformi u RS.

Kako nam je rečeno Skupština se uglavnom bavila temama koje su više dnevnopolitičke prirode, te da niko od zastupnika nije ni tražio uvid u reformsku agendu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: