BiH
10

Premijeri usaglasili akcioni plan za provedbu agende u 2015. i 2016. godini

Piše: M. N.
Premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Željka Cvijanović usaglasili su tokom današnjeg sastanak Akcioni plan reformske agende za 2015. i 2016. godinu. Akcioni plan podrazumijeva tačno određene zadatke, nosioce aktivnosti i vremenske periode.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kako su istakli na današnjoj konferenciji za novinare, cilj je imati harmonizirane zakone, akcije, mjere, iznose i definicije gdje god je to moguće. Osam tačaka Agende je prošlo u Vladi FBiH, četiri u oba doma Parlamenta, a 40 će se rješavati u naredne dvije godine.

"Razgovarali smo o harmonizaciji registracije automobila i privrednih vozila kojih ima milion i 70 hiljada i dogovorili smo se da registracione formalnosti budu iste u oba entiteta, iznosi budu isti i akcenat je na tome da privredna vozila budu manje opterećena kako bismo poticali privrednu aktivnost. Formirali smo jednu grupu koja već od ponedjeljka radi i treba dati harmonizirana rješenja", rekao je Novalić.

Razgovarano je i o turizmu kao rastućoj grani privrede u BiH. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će harmonizirati propise jer, kako je istaknuto, RS ima dobar zakon o turizmu kakav bi trebalo donijeti i u FBiH. Također, usaglasit će se visina boravišne takse, te će sve biti uvezano sa Državnom graničnom službom.

Premijerka RS kazala je kako su razgovarali i o reformi poslovne registracije, s naglaskom na skraćivanje rokova za registrovanje firmi, kako bi se PDV broj dobio što prije.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"U RS-u taj proces traje tri dana i smanjili smo troškove za registraciju, ali se u to vrijeme dogodilo povećanje administrativne takse na nivou BiH na 40 KM. Zajednički prijedlog je da se vrati na 10 KM", rekla je Cvijanović.

Također, razgovarano je o Izmjeni zakona o akcizama za što je poslana zajednička usaglašena inicijativa. Ovo se odnosi na dodatne akcize na naftne derivate, koje će se koristiti za izgradnju autoputa, na akcizu na alkohol i cigarete.

Dogovoreno je da će biti isto rješnje za Zakon o roku izmirenja novčanih obaveza prema državi, što će biti riješeno do kraja godine, kao i rješenje problema sive ekonomije.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark koji je prisustvovao dijelu sastanaka rekao je kako je impresivno vidjeti odlučnost i rad oba entiteta na agendi koja je važna i u smislu evropskih integracija.

"Usvojeni su i usaglašeni akcioni planovi za provođenje reforme agende. Puno se govorilo o Zakonu o radu koji je usvojen krajem jula u FBiH, ali treba reći da je reformska agenda najobuhvatniji napor da se unaprijedi privreda u ovoj zemlji. Riječ je o zaista ogromnom izazovu, a opredjeljenje obje entitetske vlade je očigledno i to srdačno pozdravljam. Nadam se da će sve političke stranke i politički akteri ujediniti snage da zajedno ostvare napredak i pokrenu zemlju naprijed", rekao je Vigemark.

Republika Srpska još nije predstavila svoj Zakon o radu, a kako je premijerka Cvijanović rekla, u toku su razgovori sa socijalnim akterima, nakon čega će biti održana i javna rasparava sa svim relevantnim stručnjacima.