{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji

F
10.7.2015. u 13:51
0
13
Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji
0
Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH izjavio da još ne postoji konačna verzija reformske agende o kojoj bi Parlamentarna skupština mogla raspravljati.
Informirajući članove Komisije o sadržaju radnog teksta reformske agende, Zvizdić je rekao da je na sastanku s predstavnicima entitetskih vlada u Tesliću taj sadržaj usaglašen oko 95 posto.

Pojasnio je da su predstavnici vlada u općem dijelu agende, između ostalog, izrazili saglasnost za provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje u BiH i smanjiti opterećenja na rad, poboljšati efikasnost javne uprave, ojačati kapacitete tržišta rada, unaprijediti fiskalnu održivost i finansijsku stabilnost.

Zvizdić je rekao da je agenda podijeljena na šest oblasti u skladu sa "Sporazumom za rast i zapošljavanje", a riječ je o dokumentu koji je bivši šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio 24. jula 2014. u Sarajevu.

Dodao je da je razgovarano o načinima za realizaciju mjera, a da one ne ugroze socijalne fondove i ukupnu fiskalnu i finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i da su za Vijeće ministara neprihvatljivi prijedlozi za povećanje PDV-a i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Član komisije Saša Magazinović (SDPBiH) rekao je da je dobro da nije riječ o konačnoj verziji teksta reformske agende jer bi u tom slučaju njen naslov mogao biti "Iznajmljivanje države Svjetskoj banci i MMF-u na neodređeno".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: