BiH
0

Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji

FENA
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH izjavio da još ne postoji konačna verzija reformske agende o kojoj bi Parlamentarna skupština mogla raspravljati.

Informirajući članove Komisije o sadržaju radnog teksta reformske agende, Zvizdić je rekao da je na sastanku s predstavnicima entitetskih vlada u Tesliću taj sadržaj usaglašen oko 95 posto.

Pojasnio je da su predstavnici vlada u općem dijelu agende, između ostalog, izrazili saglasnost za provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje u BiH i smanjiti opterećenja na rad, poboljšati efikasnost javne uprave, ojačati kapacitete tržišta rada, unaprijediti fiskalnu održivost i finansijsku stabilnost.

Zvizdić je rekao da je agenda podijeljena na šest oblasti u skladu sa "Sporazumom za rast i zapošljavanje", a riječ je o dokumentu koji je bivši šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio 24. jula 2014. u Sarajevu.

Dodao je da je razgovarano o načinima za realizaciju mjera, a da one ne ugroze socijalne fondove i ukupnu fiskalnu i finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i da su za Vijeće ministara neprihvatljivi prijedlozi za povećanje PDV-a i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Član komisije Saša Magazinović (SDPBiH) rekao je da je dobro da nije riječ o konačnoj verziji teksta reformske agende jer bi u tom slučaju njen naslov mogao biti "Iznajmljivanje države Svjetskoj banci i MMF-u na neodređeno".