Komentari (73)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U većini škola u RS-u ne postoji organizirano izvođenje nastave tzv. nacionalne grupe predmeta za Bošnjake. Više od 1.000 bošnjačke djece uče srpski jezik i srpsku historiju. Više od 400 bošnjačke djece u Srebrenici uči da je okupiranje ovoga grada bio otadžbinski pohod Srba i da nije počinjen genocid nad Bošnjacima. To uče djeca čiji su roditelji žrtve genocida, a koja žive u gradu genocida. Bošnjačka djeca u Bijeljini su „razbacana“ u 4. gradske osnovne škole, kako ne bi imali dovoljan broj učenika za uvođenje nacionalne grupe predmeta (18 u razredu), koji propisuje zakon. Dosta je maltretiranja, ponižavanja i zastrašivanja bošnjačke djece! P.S. Da ne pominjemo primoravanje bošnjačke djece na slavljenje tamo nekih tzv. krsnih slava škola, mi ne primoravano djecu bosanskih Srba na prisustvo pri učenju dova, niti iste organizujemo u školama!
Pa nek se bore, nek iskazu nezadovoljstvo, a ne da samo salju dopise novinarima.
kada ce malobrojna srpska djeca u federaciji uciti po srpskom programu a vidjeli smo nedavno kako se srpska djeca vodaju po muzejima i zastrasuju pricama kako pripadaju genocidnom narodu,cak su i novinare RTRS-a pozivali na info razgovor zbog toga.kome se ne svidja RS ravno mu sarajevo,zenica,tuzla.
PRIKAŽI ODGOVORE (17)
Borba nikad ne prestaje samo naprijed Bosnjaci.
Mene kao pravoslavca ja sramota sto se organizuje docek jednom ratnom zlocincu. Inace nisam za ovakve forume i diskusije ali me komentara jucerasnji napisan od ”Bosnjak_Bosanski” natjerao da se prijavim. U tome komentaru stoi sledece: ”Vecina Hrvata i Srba su zapravo Bosanski ili Bosnjacki Katulici i Pravoslavci i tako ce da se pisu na popisu stanovnistva. Ako imaju deda koi je preko 70 godina a i dalje ziv, on ce svojoj dijeci i unucima da objasni da su oni Bosanci ili Bosnjaci sa katulickom ili pravoslavnom vijerom i da govore Bosanski jezik”. Ja se potpuno slazem sa ovim komentarom. Pravoslavci i Katulicu u BiH zapravo jesu Bosnjaci i tako ze se pisali za vrijeme turaka i prije Turaka. Kasnije je bili zabranjeno izjasniti se kao Bosnjak. Ostala je sam mogucnost da se izjasnis kao Srbin, Hrvat i kasnije Musliman. Zato su Bosnjaci Pravoslavci i Katulici vremenski poceli da se pisu kao Srbi i Hrvati. Ljudi, netreba mijenjati istoriju ponavljajui lazi. Ja cu se pisati kao Bosnjak Pravos
@Bosnjak_Pravoslavac Ti si niko i nista, sjenka, staklenka, dno dna, ti ne postojis
Sveti sava a skola sa bosnjackom djecom i to nije jedini slucaj u RS i nijedna , ama bas nijedna nezavisna udruga i oni koji se bore za ljudska prava nije reagovala . Ali da Bosnjaci imaju naziv skole po Aliji Izetbegovicu ili ne daj Boze po Omeru Hattabu u sto bi se pompa i galama digla od kvazi demokrata i boraca za ljudska prava ( ciy´taj za svoje dzepove borci ) . Ne bi mogo ostati od njih i njihovih zvalja o talibanima . A zamisli vec skolu u Federaciji sa hrvatskom vecinskom djecom a takav naziv . To bi se vec zvalo diskriminizacijom i aparthejdom
Bošnjaci i Bosanci i Hercegovci koji RBiH smatraju svojom domovinom ne zajebajite se.............čistite puške, ko ima, ko nema nek kupi.........s izdrkanim svetosavskim paščadima koji vole i bore se za nakaradnu izdrkotinu RS se mora jedno za uvijek raskusurat......SMRT nakaradnoj izdrkotini RS i svim izdrkanim svetosavskim paščadima koji misle da ta izdrkotina treba postojati........
Nista, prisiliti ortodoksnu djecu u FBIH da uce iskljucivo bosanski jezik i bosnjacke predmete, lati ih na islamsku vjeronauku da klanjaju i to bi bilo to! Pa cemo vidjeti dokle ce cetnici se praviti blesavi, mamu im *** zlocinacku.
Znaci ovo ide na ledja Lagudmzije da odradi. Jer njegov zadatak, kao i zadatak Radoncica i ostalih koji zauzimaju bosnjacke fotelje u vijecu ministara je da na ovakve stvari djeluju i da ih sprijece. Posto nemaju nadleznosti u takozvanoj i prije svega zlocinackoj genocidnoj tvorevini, onda se treba primjeniti reciprocitet.
Znaci neka cetnicka djeca u FBIH uce pravu historiju.
dajte ljudi, okanite se više primitivizma i politike, ko je hrvat, srbin, bošnjak... okrenite se malo više stvarima koje imaju veze sa 21. st., a to je fizika, hemija, informatika. nauke kojima se ne baviš hrvatima/bošnjacima/srbima, već atomima, gradivnim tvarima, nadam se da uočavate razliku... stvari od kojih bi imali konkretne koristi, i koje bi ponovo podigle ekonomiju na noge.
U kojoj ti drzavi zivis posljednjih 20 godina? Pa ovo je BiH, nacionalizam je ovde na prvom mjestu. Kakva nauka, kakav sport, kakvi bakraci.
"Ahmet Ramulj, roditelj dvaju učenika škole u Vrbanjcima je rekao da su spremni djecu prevoziti do Teslića ili Jelaha, gdje mogu da pohađaju nastavu uz nacionalnu grupu predmeta." E moj Ahmete, nije vam to rješenje, oni i hoće to da vi i vaša djeca ne budete tu.
Teslic je srpski grad u Republici Srpskoj,da se Srbi zele rijesiti Bosnjaka sigurno u Teslicu ne bi bilo nacionalnih bosnjackih predmeta.
U Banjaluci i Sirokom nema BOSANACA, toliko o naivnosti nas Bosnjaka, u manjem entitetu i zapadnoj Hercegovini je na snazi klasicni aparthejd samo to je tesko nasim ljudima objasniti
e hebem ja vas srbe i bošnjake i hrvate u stau...govna nacionalistička
Haj ne pravi se blesav, da je situacija obratna, slagao bi ovdje Bosnjacima sve na kamaru. Cetnici se trebaju istjerati iz Bosne, a ono sto ostane ortodoksa u Bosni, treba respektovati ustav i jednakopravnost.
Valja samo malo pricekati. Uskoro ce srbi u RS-u uciti ocinski im jezik Turski.
sve se bojim da bi djeca znala šta je nacionalnost i koja im je nacionalnost da im nije njihovih zatucanih roditelja...
Ma jah, neka bosnjacka djeca idu u skolu Bugarina "Svetog Save"? Eh, mamu vam ***, sad se pravite blesavi, a da je situacija obratna sve bi slagali Bosnjacima na kamaru.
Ako im se nesvidja nastavni plan i program Republike Srpske,slobodno se mogu seliti u federaciju,pa nek tamo uce tzv.bosnjacku Historiju.Kao sto i srpska djeca u federaciji uce po federalnom programu,postuju ga i ne bune se,iako vrlo cesto dozivljavaju razna sikaniranja od strane vrsnjaka.Licno sam upoznat sa brojnim primjerima.A ida se bune,nista im ne vrijedi.
izučavanje predmeta ne bi smjelo biti na nacionalnoj osnovi, kako može biti biologija, hemija i matematika stvar nacije? to je doprinos cjelokupnom čovječanstvu. gledajući bosnu kao cjelinu, njena historija datira još iz vremena ilira, rimljana, dolaska slavena, osmanlija. iz ovog se vidi da su kroz bosnu dolazili i prolazili razni narodi i plemena, ali bosna je ostala, i uvijek će biti bosna. historiju bosne su kreirali svi zajedno, i sad izdvajati samo srpsku historiju, ili bošnjačku je pogrešno, jer time krademo dio historije koja nama fašistima i primitivcima ne pripada.
bas tako, sto bi rekli nasi susjedi, ako nisi bosanac, i ako se smatras hrvatom ili srbinom idi u hrvatsku ili srbiju - a ovdje mozes biti samo bosanski katolik ili bos. pravoslavac, e pa nece moci...
a koja je to nacionalna grupa predmeta???
ucit ce kako su se dobri bosnjani krstili sa "u ime oca i sina i duha svetoga" :)))))
A to sto neka djeca katolicke ispovjesti odn.hrvatske nacionalnosti zele svoju nacionalnu grupu predmeta to nikom niti smeta niti o tom progovara! Bitno je da su Bošnjaci uvijek ugrozeni!
violeta ne serendaj. bjezite u.kroejšu cim stignete. q nema vas ni 10%
@ taša Hrvatska se spominje prije BiH ali je zato preko 1000 godina bila pod okupacijom Mađara i Mlečana. Koju povijest ima Hrvatska??? Nikakvu, porobljenu. Hrvati u BiH su imali više državnosti i samostalnosti nego Hrvatska. O čemu bi pisali 910 krunisali Tomislava - ubili kralja Petra na Gvozdu 1097 (povijest duga 187 godina) i od tada do 1992 nemaju zemlje. BiH je bila neovisna od 1189 do 1463 (povijest duga 274 godine) i ponovno od 1992. To ti je 87 godina više samostalnosti. Neću ni da spominjem Corpus separatum tokom vladavine AU. Od Jugoslovenskih zemalja jedino Crna Gora i BiH se mogu pohvaliti sa historijom kako valja.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Šumari I dalje krajne primitivno
rece pripadnik vjere kozojeba cija je vjerska knjiga primjer primitivizma i zatucanosti na jednom mjestu.