BiH
7

Vrbanjci: Bošnjačka djeca žele nacionalnu grupu predmeta, ministarstvo ne dozvoljava

FENA
I pored upozorenja roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti, koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima, da će bojktovati nastavu u novoj školskoj godini, ako se ne uvede nacionalna grupa predmeta, iz resornog ministarstva nisu najavili da će pozitivno odgovoriti na te zahtjeve.

Resorni ministar Goran Mutabdžija tvrdi da neće pristati na uvjetovanja.

"Ministarstvo prosvjete i kulture, kao i svaki drugi organ Vlade RS-a apsolutno ne prihvata nikakve ucjene i nikakav razgovor o temi isključivosti", ustvrdio je Mutabdžija danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da su otvoreni za razgovor sa svim subjektima u obrazovnom prosecu te da je on „informativno upoznat o takvim intencijama“ u Vrbanjcima, ali da „nikakav zvaničan dopis nije dobio“.

"Zna se koja je procedura za takvo nešto", ustvrdio je Mutabdžija.

Međutim, roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima navode da su još pošle godine, u aprilu, pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta, ali i pored obećanja svi njihovi zahtjevi su odbijeni.

Oni su u junu ove godine, uoči završeka prošle školske godine, nekoliko dana protestovali ispred škole da bi od nadležnih zatražili da se uvede nacionalna grupa predmeta.

U ovoj područnoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih 142 su Bošnjaci, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Još u junu su najavili da nadležnim ostavljaju prostor sve do septembra da riješe njihove zahtjeve, jer u suprotnom neće slati djecu u školu na početku nove školske godine.

Ahmet Ramulj, roditelj dvaju učenika škole u Vrbanjcima je rekao da su spremni djecu prevoziti do Teslića ili Jelaha, gdje mogu da pohađaju nastavu uz nacionalnu grupu predmeta.

U još nekim općinama u RS-u, gdje postoje zakonski uvjeti, traže također uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Nastava u školskoj 2013./2014. godini u osnovnim i srednjim školama u RS-u počet će 2. septembra.