Oči u oči s građanima
22

Vlada KS o sistemskom kriminalu, sigurnosti, saobraćaju: Sprečavamo potencijalne probleme

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas, odgovarajući na pitanja građana, da je pitanje kriminalne privatizacije i revizije privatizacije nešto što se povlači od rata, ali da se Vlada Kantona Sarajevo ne može baviti prošlošću.

"Ja potpuno vjerujem da su neki od zakona o privatizaciji bili kriminalni. To je sve što mogu reći kada je riječ o privatizaciji", kazao je Forto.

Poručio je, također, da se ni zakon o porijeklu imovine neće baviti detektivskim radom, već praćenjem i sprečavanjem potencijalnih nezakonitosti.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta požalio se da u Kantonu Sarajevo ne postoje osnovne zakonske regulative kada je riječ o saobraćaju i kazao da je novi saziv Vlade KS zatekao određene projekte.

"Mi ćemo pokrenuti projekt koji se zove adaptivno upravljanje semaforima. U sklopu tog projekta ide nova semaforna signalizacija. Iz saobraćajnog centra ćemo upravljati zelenim valom. Nama danas semafori isto traju u sedam ujutro i sedam navečer. Plan je da se puštaju shodno prohodnosti", rekao je Šteta.

Poručio je da će puno raditi kako bi došli do manjeg zagađenja.

"Mi imamo tu veliki izazov. Počeli smo ga hrabro rješavati. Zatekli smo određene projekte, ove godine će ići nova pruga od Marijin-Dvora do Ilidže, ići ćemo na projekt vraćanja trolejbuske linije do Vogošće. Sve to radimo kako bismo olakšali građanima i smanjili gužve u saobraćaju", poručio je Šteta.

Dodao je da su u ovoj godini prenijeli budžete iz 2017. i 2018. godine.

"Sve iz budžeta ćemo potrošiti na sanaciju puteva u svim općinama. Obišli smo sve općine i one će imati bezrezervnu podršku od nas. U prošloj i ovoj sedmici je otvoreno dvadeset gradilišta u Sarajevu", kazao je Šteta.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica je rekao da je zakon o javnom okupljanju u začecima.

"Taj zakon može riješiti mnoge stvari, uključujući i stvari iz sigurnosnog aspekta. Povorka ponosa je jedna manifestacija koja ima svoje sigurnosne rizike, moramo utvrditi kakvo je sigurnosno pitanje. Mi smo dobili najavu o održavanju događaja, a nakon toga ćemo donijeti odluku koja je u skladu sa zakonom", poručio je on.

Ministar rada i socijalne politike Malik Garibija osvrnuo se na netransparentnu dodjelu sredstava civilnom sektoru.

"Mi želimo zaustaviti netransparentnu dodjelu sredstava civilnom sektoru. Svaka marka koja bude izdvojena iz budžeta mora biti opravdana. Zatekli smo situaciju u kojoj je negdje, silom zakona, određeno da pojedina udruženja moraju biti upisana u budžet. Postoji zakonska obaveza da se finansiraju krovna udruženja. Mi pokušavamo uspostaviti aktivno finansiranje. Uspostavit ćemo jedinstveni registar kako bismo definisali prava", poručio je Garibija.

Ministrica pravde Lejla Brčić istakla je, odgovarajući na pitanje o rodnoj ravnopravnosti, da se radi na izmjenama zakona i da će se raditi na izmjenama ustava.

"Kako bi javnost zaista osjetila konkretne promjene, mi moramo ići s aktivnostima koje su od prioritetnog značaja, kao što su korupcija i čišćenje grada. Naravno, tu je i uvrštavanje rodne ravnopravnosti", istakla je Brčić.