Ko je vršio pritiske?
412

Ministrica Hota Muminović prijavila Sivru za ugrožavanje sigurnosti, saslušan je u policiji

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro saslušan je u Upravi policije MUP-a KS PU Centar nakon što je protiv njega prijavu podnijela ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota Muminović zbog ugrožavanje njene sigurnosti.
Sivro je za Klix.ba kazao da je napravljena službena zabilješka i da nema elemenata krivičnog djela.

Kazao je i da će sutra biti održana vanredna sjednica Skupštine Sindikata na kojoj će se donijeti odluke o daljnjoj borbi prosvjetnih radnika u KS.

"Sat i po sam pričao sa inspektorom, nema elemenata krivičnog djela. Ministrica je govorila da sam objavljivao kritike i najavljivao da će sigurnosna situacija biti usložnjena. Nije to klasična krivična prijava nego je sačinjena službena zabilješka, dao sam izjavu kao svjedok i to je završena priča", rekao je Sivro.

Dodao je da još jednom poziva Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS i Vladu KS za pregovarački stol.

"Sutra će Sindikat održati vanrednu Skupštinu i ako nas ne pozovu da razgovaramo krenut ćemo u proteste pred Vladu KS, sutra ćemo odlučiti da li ćemo nastaviti sa štrajkom upozorenja ili ćemo ići do kraja sa generalnom štrajkom. Mi smo pokazali snagu Sindikata uprkos tome što su ministrica i stranka Narod i pravda vršili pritisak. Uspjeli su u tri škole na Ilidži gdje imaju svog načelnika, javili su nam se njihovi članovi koji su ogorčeni", ističe Sivro.

Naglašava da je štrajk upozorenja uspješno realizovan te je u njegovoj realizaciji jučer učestvovalo 84 posto prosvjetnih radnika.

Danas se štrajku upozorenja odazvalo 72 posto prosvjetnih radnika.

"Predložit ću sutra da obustavimo štrajkove upozorenja i pokrenemo pripremu za generalni štrajk i odmah pokrenemo pripremu za masovne mirne proteste i to radimo sedmično ili dvosedmično", kaže Sivro.

Stava je da su pregovori između Sindikata i Vlade KS do sada trebali početi te je kazao da je Vlada prekršila dogovor postignut 12. februara ove godine.

"Oglušili se na ono na šta su se obavezali. Pozivam ih da sačuvaju obraz i da sjednemo za pregovarački stol i da zajedno popravimo šta ne valja u pedagoškim standardima", navodi Siro.

Također kaže da su Sindikat izdala tri povjerenika koja više neće biti dio ovog Sindikata.