Reforma kliničkog centra
147

Vlada FBiH konačno preuzima upravljanje UKC-om Tuzla, za "utezanje" rada treba milijarda KM

A. K.
Ulaz u glavnu zgradu UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Ulaz u glavnu zgradu UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)

Zbog ozbiljnih propusta Klinički centar u Tuzli treba ozbiljnu reformu, a rješavanje problema u vezi s upravljačkom strukturom je na pomolu. U Upravnom odboru konačno bi se mogle naći i osobe koje imenuje Vlada FBiH, a za "utezanje" rada potreban je iznos sličan budžetu KS.

Rješavanje pravnog statusa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli devet godina je na čekanju, iako su odluku o tome, kao i o suosnivačkim pravima donijeli Federalni parlament i Skupština Tuzlanskog kantona.

Naime, 2013. godine Parlament Federacije BiH i Skupština Tuzlanskog kantona donijeli su odluku o preuzimanju osnivačkih prava, na osnovu koje je Univerzitetski klinički centar u Tuzli trebao nastaviti rad, ali kao univerzitetsko-klinička bolnica.

To se do danas nije desilo, a tuzlanska zdravstvena ustanova se nalazi u jedinstvenom položaju u našoj zemlji, tako što faktički funkcioniše bez statuta.

Radna grupa koja je trebala kreirati prijedlog ugovora o međusobnim pravima i obavezama nikada nije formirana, a u upravljačkim strukturama UKC-a Tuzla izostaju predstavnici Vlade Federacije BiH.

Međutim, prema najavama premijera Federacije BiH Fadila Novalića i prvog čovjeka Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, stvari su se konačno počele pomjerati s mrtve tačke.

"Obaveza je da se krene u pravcu postavljanja stvari u skladu s propisima. Mi smo dogovorili da maksimalno smanjimo okvir djelovanja u smislu da se imenuje komisija koja će pripremiti ugovor o preuzimanju upravljačkih prava, a nakon toga bismo krenuli u implementaciju dijela koji se odnosi na sam Upravni odbor, odnosno imenovanje novog na način kako je to predviđeno propisima", kazao nam je Halilagić.

Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tokom sastanka federalnog i kantonalnog premijera, istaknta je procjena vremena u kojem bi mogao biti kreiran ugovor, a riječ je o periodu između deset i 15 dana.

"Mislim da su obje strane razumjele ozbiljnost situacije te da s te strane postoji spremnost adekvatne i promptne reakcije. Zbog toga ćemo smanjiti sve moguće rokove koji su vezani za rješavanje ove problematike", dodao je kantonalni premijer.

Nakon što upravljačka struktura u konačnici bude izmijenjena, prema Halilagićevom pojašnjenju, u Upravnom odboru UKC-a Tuzla nalazit će se i dalje pet osoba. Kako kaže, tri će imenovati federalna, a dvije kantonalna vlada.

Shodno nalazu Federalne uprave za inspekcijske poslove, Upravni odbor UKC-a Tuzla nije imenovan u skladu sa zakonom. U međuvremenu, dok se priprema komisija koja će kreirati ugovor za preuzimanje upravljačkih prava, prema Halilagićevim riječima, kadrovskih promjena objektivno ne bi trebalo biti.

"Međutim, ukoliko procijenimo da bi se procedura mogla produžiti, sigurno je da ćemo morati reagovati kako bismo ispravili nezakonitosti. Objektivno, sada imamo situaciju da možemo postaviti stvari u okviru propisa, mislim da nema razloga da žurimo s nekom smjenom, ali ako procjena bude za reagovanje, onda ćemo to i uraditi", nastavio je Halilagić.

U proteklom periodu u javnosti su se navodili brojni propusti u radu osoblja tuzlanskog kliničkog centra, zbog čega je ovoj zdravstvenoj ustanovi prijeko potrebna reforma.

Prema riječima kantonalne ministrice zdravstva Dajane Čolić, za tu namjenu potrebno bi bilo izdvojiti novčani iznos koji dostiže i cifru od 1,2 milijarde KM, što je zapravo godišnji budžet Kantona Sarajavo.

"Reorganizaciju rada UKC-a svakako je potrebno uraditi, uz nabavku nove opreme. Bez pretjerivanja, nama bi taj iznos (od 1,2 milijarde KM, op.a.) trebao za nabavku nove opreme koja u UKC-u Tuzla možda nije toliko stara, ali je već previše puta iskorištena. Također, mi imamo i aparate koji su zastarjeli, medicina i tehnologija idu naprijed, a mi nismo u stanju da ih pratimo", kaže nam Čolić.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

Resorna ministrica je navela da je opsežnom problemu doprinijela i pandemija koronavirusa koja je izmorila zdravstvene radnike. No, to zasigurno ne može biti opravdanje za izuzetno ozbiljne propuste, poput onoga u kojem onkološkim pacijentima nije omogućen odlazak na radioterapiju u druge kliničke centre.

Razlog za to je frapantan - Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja iz UKC-a Tuzla nisu proslijedili adekvatne podatke, čime su teško oboljeli uskraćeni za promptno podvrgavanje terapiji od koje ovise njihovi životi.