Frapantne informacije
104

Zbog javašluka u UKC-u Tuzla ispaštaju pacijenti, teško oboljeli nisu otišli na zračenje

A. K.
Tuzlanski UKC (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski UKC (Foto: A. K./Klix.ba)
Problem na aparatu za radioterapiju pokazao je javašluk koji postoji u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a zbog još jednog propusta teško oboljeli pacijenti nemaju mogućnost odlaska na radioterapiju, odnosno takozvano zračenje.
Višegodišnji nemar u Klinici za onkologiju i radioterapiju rezultirao je onemogućavanjem potpunog rada aparata za radioterapiju. Nezvanično, iz više izvora za portal Klix.ba je potvrđeno da je problem nastao zbog isteka licence za softver koji se koristi za planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije.

Nešto manji broj pacijenata za koje je ranije urađeno programiranje terapije istoj mogu biti podvrgnuti, dok se znatno veći broj njih, prema tvrdnjama menadžmenta UKC-a Tuzla šalje u kliničke centre u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Zenici.

No, ova priča ima drugu stranu medalje. Naime, dok iz UKC-a navode da niko nije uskraćen za pružanje radioterapije, iz Kantonalnog ministarstva zdravstva kažu suprotno. Također, iz Kantonalne vlade potvrdili su da im je komunikacija s menadžmentom tuzlanskog kliničkog centra otežana.

"U petak smo boravili u UKC-u Republike Srpske, gdje već imaju napravljen centar za radioterapiju, a obavijestili su nas da su proteklog četvrtka i petka planirali prostor za radijacionu terapiju za pacijente iz Tuzlanskog kantona, ali im niko nije proslijeđen", kazala nam je ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić, istaknuvši da prema informacijama sa kojima raspolaže, niti u jednom od četiri centra tuzlanski pacijenti još nisu dobili mogućnost radioterapije.

Razlog zbog kojeg pacijenti nisu dobili mogućnost radioterapije je frapirajući, a pokazuje nove propuste u radu osoblja tuzlanskog UKC-a.

"Kada smo dalje ispitivali, telefonskim putem, dobili smo informaciju da sa našeg UKC-a prema Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje, koji finansira ovu vrstu usluge, nisu proslijeđeni adekvatni spiskovi sa podacima poput imena, prezimena, dijagnoze, brojem ciklusa terapija i slično. Taj pravilno popunjeni spisak sa potrebnim podacima danas je trebao biti proslijeđen, kako bi se konačno odobrilo zračenje", navodi Čolić.

Za razliku od naprimjer UKC-a RS, gdje se dnevno uradi više od 150 zračenja na tri aparata, i to bez čekanja, tuzlanski klinički centar u svom odjelu za radioteapiju spao je na jedan uređaj koji je, prema ranijim javnim tvrdnjama direktora Alena Kamerića, star okvirno 15 godina, a po svim kriterijima davno je trebao biti izvan funkcije.

"U posljednjem telefonskom razgovoru s direktorom UKC-a Tuzla, oni su u proceduri nabavke dijela koji je pokvaren, kako ga nazivaju, u vrijednosti od pola miliona KM i sada se čeka da on stigne iz Velike Britanije. Nezvanično i ja imam informaciju da je istekla licenca za aparat za planiranje radioterapije, a od UKC-a Tuzla potvrdu o tome dobila još nisam", nastavila je Čolić.

Adekvatno rješenje problema u Klinici za onkologiju i radioterapiju je nabavka novog uređaja, koji košta okvirno sedam miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko se u konačnici i krene u nabavku, pitanje je da li bi on mogao biti funkcionalan do kraja ove godine, zbog nekoliko procedura.

"Mi tokom sedmice očekujemo zakon o konsolidaciji dugova kliničkim centrima, po kojem bi UKC Tuzla trebao dobiti okvirno 29 miliona KM. Iz tog iznosa bi se mogla obezbijediti sredstva za nabavku novog aparata, ali to nije brzo rješenje, ako uzmemo u obzir da je to visokosofisticirani aparat koji nemate na lageru. Njega treba naručiti, a prema informacijama proizvođača, potrebno je minimalno šest mjeseci da se jedan takav aparat napravi. Sada je pitanje koliko bismo sve ukupno morali čekati, ako uzmemo u obzir i tenderske procedure", pojašnjava nam Čolić.

Radioterapija je ključna u procesu liječenja teških onkoloških pacijenata, a na tuzlanskom uređaju trenutno se terapija može primjenjivati samo na osobama koje su je ranije započeli, a riječ je o njih okvirno 20.

Prema prošlosedmičnim informacijama iz UKC-a, u drugim centrima terapiju treba primiti 70 osoba, a s obzirom na to da onkološki konzilij još uvijek radi, Čolić je kazala da bi taj broj danas mogao biti znatno veći.