Komentari (163)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Obrnuto. Konstitutivnost je obranjena kako i stoji u Ustavu a nije uspjelo lobiranje da se izbaci iz dokumenta
EU se mora odlučiti i jadno reći da li nas želi u članstvo..ja sam ubijeđen da sa ustavom koji omogućava veto tri strane, nema šanse da nas prime ni EU ni NATO..pa vidimo šta znači konstitutivnost ovih dana na primjeru (ne)glasanja u EBRD-u..čitava Europa čeka dok naše sve tri strane ne aminaju.
Pravo veta nije nepoznata u EU jer tamo od 27 država svaka ima pravo na jedan glas neovisno je li riječ o Malti sa 400.00 stanovnika ili Njemačkoj sa 85 milijuna
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Evo, nije mi jasno kako vi muslimani ne kužite, dok god preglasavate hrvate, srbi mogu reći: "pa naravno da hoćemo van iz BiH, pa zar trebamo doživiti što i hrvati?!"..... I: u pravu su!
A dva UZP-a i Haske presude.To tebi ne pije vode?
Dzemalica05 prije 4 sata Njemacka je protiv. Samo to se pika. ### Ne Dzemalica, pika se sta tvoje komsije Hrvati kazu i osjecaju, s njima uredjujes zajednicku kucu a ne s Nijemcima. Kad se svadjas sa zenom isto ne trazis pomoc vani, ili?
Čuuuj i Belgija auuuu pa zar škutori ne pokazuju stalno prstom kako je to u Belgiji riješeno. Biće da onda nije riješeno kako to škutori doživljavaju.
ima li iko da mi kaje šta je konstitutivnost i gdje je to zapisano.
Kunete se u "državu" a protiv ustava te države ste, jeli to normalno? Pa u ustavu piše država Srba Hrvata Muslimana i ostalih, i to je još u drugom ratu napisano!
Mate ...Mate...Izgleda da si bjezao sa casova povijesti, istorije ili historije...Znas li ti pametnjakovicu kada su muslimani u BiH dobili pravo da se izjasnjavaju kao muslimani...Hajde Mate nabrzaka pregledaj Wikipediju pa napisi i posalji to svojim miljenicima Covicu, Dodiku a mogao bi i Bakiru, posto si ocigledno njihov fanaticni fan, ali koji je bjezao iz skole a nemas ni "opce" kulture.
@ gooUser1643302640.......Konstitutivnost ne postoji u Ustavu BiH. postoji ,, constituent ,, BiH se sastoji..... BRAVO za komentar. Na zalost, pogresno prevedeno CONSTITUENT, o cemu se vec pisalo i....ostade frankenstajn izraz "konstituivnost", koji odgovara (vec skoro 30. god.) svim vladajucim strankama, a ne nama gradjanima najljepse BiH.
Zašto u Prujedoru stoje jumbo plakati sa silikonskom gubicom Vučjakom? Zato što će mu za pobjedu na izborima dobro doći glasovi gladnih krezubih glasača iz Bosne i Hercegovine koji posjeduju dva pasoša! I to je sve što im Srbija daje. Eto, toliko im trebaju bosanski pravoslavci. Glasačka ljubav i ništa više od toga. Sirotinjo u svim pogledima, zbilja ...i bogu si teška! Beee.... breee..
Vi ste gosp. Vehaboviću bili Registrar Ustavnog suda BiH u vrijeme donošenja odluke o konstitutivnosti naroda koja se slavila kao velika pobjeda !?! Samo je jedna mala kritična masa ogorčeno posmatrala da se kao ustavni princip u BiH potvrđuje veća vrijednost jednog čovjeka u odnosu na drugog čovjeka po etničkoj pripadnosti - tzv. konstitutivnosti ili legitimnosti. I šta sada hoćete?
Kako bi bilo lijepo da svi oni koji zele ostaviti komentar moraju napisati pravo ime i prezime ili se to desi po automatizmu. E onda bi se tacno znalo ko je ko i ko ima kakvo misljenje a ne ovi..... (u stvarnom zivotu misevi), kada pisu "ovu njihovu tkz. istinu" krijuci se iza tamo nekog nicka i tastature. Vjerujem da sjede po citave dane u nekoj kafancugi i dudlaju jednu kafu, by the way, koja mu dodje kao plata.
Constituent je riječ koja se koristi u Daytonskom sporazumju, a znači sastavni (dio).......ne znači konstitutivan......svi ostali narodi u BiH, bosanci, hercegovci, romi i jevreji su constituenti isto onoliko koliko su i Bošnjaci, srbi i hrvati.....ni manje ni više...hrvati pričaju o majorizaciji, a u ustavima kantona gdje su oni većina nema Bosanskog jezika, nema zastave BiH..P.S. Komšić još 4, pa za 4, još 8........
A zastava i jezika nema jos 4 pa za 4,još8.....
Neki citaoci bi da BiH bude ustrojena po njihovim zeljama al to se ne postize plusanjem I minusanjem komentara a ni samim zeljama. Hrvati u BiH moraju biti faktor kao sto su uvijek bili. Bez tog nema pravicnosti, mira a ni BiH. Da ih je samo 78 u drzavi, ima da budu konstitutivan narod. Kad pozele, bit ce ih po miliona jer je ovo uvijek bila I njihova zemlja.
Može li mi neko pojasniti na ljudskoj ravni šta znači biti konstitutivan. Unaprijed hvala.
Ako Hrvatska lobira, pa to je normalno. Hrvati su vjekovni, Brian dio korpusa bosanske drzave I ne smijemo dopustiti da I'm skodi to sto ih sad manje zivi ovdje. Hrvati su jedan od 3 domaca stuba ocuvanja BiH.
Svi drzavljani BiH moraju imati jednaka individualna prava,ukljucujuci pravo da budu birani I za predsjednika drzave. 3 naroda moraju imati pravo na konstitutivnost radi zastite vitalnih nacionalnih interesa a zbog kompleksnosti politickog ustrojstva BiH. Kad glavna odtednica nacionalnog osjecaja bude Bosanac, tek onda mozemo razmatrati svrsishodnost ukidanja konstitutivnosti tri etnicke, nacionalne skupine.
Ovaj problem se nikada ne bi pojavio da se nije pojavio Komšić kao simbol mržnje. U situaciji gdje prevladava vjerski fanatizam, primitivizam i isključivost je teško govoriti o građanskoj državi.
Ne bi ali kad bi ukinuli tkz narode,jer SVI smo BOSANCI.
@ guzer Zar nismo svi bili i Jugosloveni? Nisi pročitao što sam napisao. Sve dotle dok preovladava vjerski fanatizam, netolerancija i mržnja, građanska je nemoguća. Kada bi ukinuli narode, ti bi i dalje bio musliman, a onaj drugi bi bio hrišćanin i koja bi tu bila razlika, osim što bi nacionalnu zamjenila vjerska netolerancija.
To znaju i ptice na grani da se sada malo Srbija primirila sa 'srpskim svetom' (iako šalje Vulina u Bijeljinu da radi predizbornu) zbog događanja oko Rusije, a da je Hrvatska trenutno najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine čime unosi zavadu i nepovjerenje među bh narode. Tjeraju Čovića da blokira EU put Bosne, a Dodik aktivno koči put u NATO. Blago nama sa njima.