Strateški kompas
175

Vehabović: Uvrštavanje konstitutivnih naroda u Strateški kompas EU je uspjeh lobiranja Hrvatske

F. H.
Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava Foto: Klix /Arhiv
Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava Foto: Klix /Arhiv
Evropska unija je u Strateškom kompasu je navela kako podržava jednakost i nediskriminaciju svih građana i konstitutivnih naroda sadržanih u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava, je u razgovoru za Klix.ba istakao kako je Evropska unija, ranije u svojim dokumentima spominjala koncept konstitutivnosti ali da to nije bio slučaj u skorijem periodu.

Ubacivanje konstitutivnosti u dokument predstavlja očito rezultat lobiranja Republike Hrvatske. Prema Vehaboviću ovo je i signal bosanskim političarima da moraju aktivnije raditi na tome da se glas Bosne i Hercegovine čuje u Briselu.

Objašnjenje zašto su neke članice EU glasale za dokument u kojem se spominje pojam koji ima diskriminatorni karakter svodi se na to da je Strateški kompas kao cjelina bitniji od ovog aspekta, objašnjava Vehabović.

Nizozemska, Njemačka, Belgija i Luksemburg su članice Evropske Unije koje su do sada napomenule da imaju izdvojeno mišljenje po pitanju konstitutivnosti koja se spominje u dokumentu.