Dan poslije incidenta na Pecari
0

Vatikan i svastika nikako zajedno

Piše: A. Karadža
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Pojavljivanje zastave sa svastikom na tribini sa najvatrenijim navijačima Širokog Brijega tokom jučerašnje utakmice ovog kluba i FK Sarajevo na stadionu Pecara ponovo je uzburkala duhove u našoj zemlji.

Navijači Širokog Brijega, organizovani u navijačku grupu Škripari, osim zastave sa svastikom istakli su i državni simbol Vatikana, kojom su željeli isprovocirati oko 150 gostujućih navijača iz Sarajeva.

Povodom nemilog događaja stupili smo u kontakt sa Ambasadom Vatikana kako bi dobili komentar. Kako nam je rekla sekretarica Ambasade, oni nisu upoznati sa jučerašnjim incidentom, a ambasador ionako ne daje komentare na takve događaje. Ona je tek kratko rekla da je takav slučaj zloupotreba simbola države Vatikan.

Tomašević: Odraz nesređenog stanja

Raspoloženiji za razgovor na ovu temu bio je Generalni tajnik Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije Ivo Tomašević. On je rekao da je takav čin odraz nesređenog stanja u kompletnom društvu i da problemu treba pristupiti na sistemski način.

Komentarišući pojavljivanje zastave Vatikana i kukastog krsta na istoj tribini, Tomašević je jasno rekao "da ta dva simbola ne smiju ići zajedno niti u kojem slučaju".

"Svima je poznat stav Vatikana i Svete stolice, i to ne samo prema katolicima već i prema Bosni i Hercegovini", rekao je Tomašević, podsjetivši na dolazak pape Ivana Pavla II u Sarajevo i Banju Luku.

Tomašević je u razgovoru za Sarajevo-x.com rekao da je problem moguće riješiti jedino sistemskim i analitičkim pristupom i da društvo u cijelini mora utjecati na promjenu načina razmišljanja i ponašanja.

Kraljević: Ovo nisu navijači

Stav o jučerašnjem incidentu iznio je i načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je u saopštenju za medije osudio ponašanje navijača istoimenog kluba.

"Navijači koji su tokom jučerašnje nogometne utakmice Široki Brijeg - Sarajevo u svojim rukama držali zastavu iz nekih vremena koje želimo što prije zaboraviti nisu navijači koji žele dobro Širokom Brijegu, ali niti nogometnom klubu Široki Brijeg", rekao je Kraljević.

On je u saopštenju za medije istakao da "takvi navijači ne trebaju klubu i nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa sportom i našim gradom, i stoga od nadležnih tijela očekujemo da provedu istragu o ovom jedinom incidentu tokom jučerašnje utakmice koja je prošla u fer i sportskom nadmetanju".

Škripari: Trn smo u oku zbog hrvatske zastave

Na našu adresu stiglo je i saopštenje navijačke grupe Škripari. Oni ističu da je riječ o nepromišljenom potezu pojedinca, ali da to ne bi trebao biti razlog da se zbog jednog takvog poteza osuđuju svi pripadnici navijačke skupine Škripari.

"Također, jako dobro smo svjesni koliko smo u Bosni i Hercegovini kao navijačka grupa trn u oku svima drugima. Ali, nismo im trn u oku zbog nacističkih, zastava Vatikana ili nekih drugih. Trn u oku smo im zbog brojnih zastava i transparenata s hrvatskim obilježjima, s obilježjima našeg ponosnog naroda", navedeno je u saopštenju Škripara.