Negativa(c) dana
0

Škripari osramotili i Hrvate i Vatikan

Sarajevo-x.com
Stara narodna kaže da majka nije ružila Muju što se kockao, već što se vadio. Tako bi moglo da se protumači i saopštenje za javnost Škripara, navijača širokobriješkog kluba koji su na stadionu u Pecari navijače Sarajeva domaćinski dočekali sa zastavama Vatikana i – nacističke, dakle Hitlerove – Njemačke.

Da nisu bizarni, naši pomiješani identiteti bili bi istinski smiješni: Samo se kod nas (i još nekim egzotičnim krajevima) mogu "u jednom loncu" naći zastava papinske, vjerske države, i nacističke tvorevine koja je po općoj ocjeni svakog teologa zločinačka tvorevina, i spram Boga i spram naroda.

Tokom prvenstvene utakmice fašistička obilježja na Pecari

I dok su se svi normalni ljudi ograđivali od krajnje primitivne manifestacije zločinačkog ekstremizma, od predstavnika Vatikana u BiH, preko načelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, pa do Generalnog tajnika Vrhbosanske nadbiskupije Ive Tomaševića, lideri ove navijačke skupine kazali su kako je u pitanju potez pojedinca. Koji su, da budemo pošteni, osudili, ali su odmah i dodali “kako su svjesni da su kao navijačka grupa trn u oku svima, i to ne zbog nacističkih, zastava Vatikana ili nekih drugih”.

“Trn u oku smo zbog brojnih zastava i transparenata s hrvatskim obilježjima, s obilježjima našeg ponosnog naroda”, saopštili su Širokobriježani.

Vatikan i svastika nikako zajedno

Naravno, riječ je o providnoj zamjeni teza, čemu nisu skloni samo Škripari, nego i neke druge navijačke grupacije, ali i organizirane skupine koje nemaju ama baš nikakve veze sa sportom. Sportski klubovi, ma kako to shvatale usijane glave, ne bi trebali biti nekakvi bastioni i branitelji nacionalnog ponosa. Riječ je o sportskim klubovima koji postoje i funkcioniraju na bazi ekonomije i poslovnog uspjeha. Na koncu, lideri ove navijačke skupine su u potpunosti preuzeli floskule iz političkog vokabulara, i svaki vlastiti gaf paranoično (znamo mi šta uistinu stoji iza toga) okreću.

Ako su se Škripari željeli ograditi od nacizma koji kalja obraz svake nacije, onda im je drugi dio saopćenja za javnost krajnje nepotreban. Ovako, dični Hercegovci su osramotili i Hrvate i Vatikan.