Oštar start
0

KOLUMNA / Nacizam na Pecari: Ideologija, a ne gaf pojedinaca!

Piše: Bakir Tiro
Svakakvih budala i budalaština nagledali smo se u proteklim godinama na stadionima u Bosni i Hercegovini. I kada pomislismo da u ovoj zemlji dolazimo pameti, da se usijane glave konačno hlade, demanti je uslijedio sa ozloglašene Pecare.

Isticanjem nacističke zastave navijači Širokog Brijega u ovoj sezoni svrstali su se na vrh tabele šampionata ograničenih umova.

"Naprijed, naprijed ustaše"

Desilo se to na mjestu zločina godinu dana nakon ubistva Vedrana Puljića. Ubica tragično stradalog navijača FK Sarajevo i dalje je na slobodi. Njegov put i djelo slijede samozvani "Škripari". Dokazali su to svojim ponašanjem i skandiranjem u nedjeljnoj utakmici 13. kola Premijer lige BiH, Široki Brijeg - Sarajevo 2:1.

Na klicanje imena Vedrana Puljića od strane simpatizera Sarajeva, trenutni lideri i vjerovatno ovosezonski šampioni u prvenstvu ograničenih umova, uzvratili su uzvikivanjem: "Javi se, javi se..." Morbidno! Bolesno!

Vratimo se nacističkoj zastavi. Sjetite se ko je bio saveznik nacističkih zločinaca u Drugom svjetskom ratu? Između ostalog i ustaše! Upravo ustaški pokret veličaju isti oni među kojima se u nedjelju našla nacistička zastave. I u utakmici protiv Sarajeva iz njihovih grla, ali očito i dubine duše, pjevalo se: "Naprijed, naprijed ustaše"!

Ponašanje svojih navijača (isticanje nacističke zastave) osudila je i Uprava NK Široki Brijeg. Licemjerno, jer nisu ništa učinili da zastavu uklone sa stadiona.

Oglasili su se i oni koji da imaju imalo morala sakrili bi se od stida u mišije rupe. Naravno, osudili su sve kritičare isticanja nacističke zastave među "Škriparima" na Pecare. Osuli su drvlje i kamenje po pojedinim medijima u Hrvatskoj i BiH.

Bolesni umovi u svom polupismenom saopštenju za javnost lupetali su "da je sve usmjereno protiv hrvatskog naroda, kako nam ustvari smetaju hrvatske zastave, itd…" Pitali su se kako niko ne osudi "isticanje zastava i transparenata sa likom zločinca Tita i porukama komunističke partije"?! Cijeli slučaj ocijenili su "nepromišljenim potezom pojedinaca".

Ne, isticanje nacističke zastave nisu okarakterizirali kao ideologiju koja vlada među njima i sličnima. Ako je tako, zašto je nacistička zastava gotovo cijelu utakmicu stajala među "Škriparima"?! Zašto "većina" nije uradila ništa da je skloni, kako ne bi blatili lični i ugled svoje navijačke grupe?! Nije, jer svi zajedno na utakmicama skandiraju: "Naprijed, naprijed ustaše"!

Široki je Hrvatska - "jest' kad bi se gađali tramvajima"

Navijali su u nedjelju i "Ovo je Hrvatska". Jest', ali što bi mi u gradovima rekli "kad bi se gađali tramvajima"! Tridesetak kilometara južnije od bosanskohercegovačkog mjesta po imenu Široki Brijeg zaista je prijateljska Hrvatska. Odmah iz granice. Volja vam na prijelaz "Vinjani Gornji ili Donji"? Da, tamo je lijepa država koja korača ka Evropskoj uniji. Zemlja kojom vlada predsjednik Ivo Josipović, urbani osvjedočeni antinacista.
I mi ćemo u Evropu. Zamislite bez viza od 15. decembra ove godine. Divota! Da malo sebi dođemo, nakon što se nagledamo i naslušamo papanluka preslikanog u šovinizam, pa i nacizam na našim pojedinim stadionima.

Takvo zadovoljstvo sebi će moći priuštiti samo oni koji budu imali novca. Od danas počinjem štedjeti za višednevno putovanje Evropom. Multietničnom, modernom i urbanom. Onom, koja je porazila nacizam i naciste!