Bošnjaci stavili veto
0

Ustavni sud RS-a odlučuje o Zakonu o sudovima

FENA
Ustavni sud Republike Srpske dat će konačnu riječ o novom Zakonu o sudovima u RS-u, na koji su bošnjački delegati stavili veto.

Dogovor o tom zakonu nije postignut na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, jer nije prihvaćen nijedan od 11 amandmana Kluba Bošnjaka. Stav tog kluba je da se spornim zakonom preuzimaju određene nadležnosti koje imaju državne pravosudne institucije te gubi mogućnost ravnopravne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda u sudskoj vlasti.

Njihovo mišljenje je da se zakonom na nivou RS-a pruzimaju i neke nadležnosti po pitanju budžeta i legitimacije, a da resorno entitetsko ministarstvo i izvršna vlast, na neki način, preuzimaju kontrolu nad pravosuđem. Kod uvjeta i mandata za vršenje sudske funkcije u ovom zakonu uvedena su potpuno nova rješenja, koja nisu bila predmet regulative važećeg Zakona o sudovima.

Naime, ovim odredbama su regulirani opći i posebni uvjeti za izbor sudije, mandat sudije i predsjednika suda, kao i način i postupak izbora predsjednika suda. Podsjećanja radi, Zakon o sudovima u RS-u usvojen je još 15.decembra 2011. iako je izazvao oštru poslaničku raspravu, ali i reakcije Ministarstva pravde RS-a i Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća (VSTV) BiH.

Njime je definirano da u RS-u postoji 19 osnovnih sudova i osam novih osnovnih sudova (Srebrenica, Lopare, Srbac, Brod, Šamac, Kozarska Dubica, Nevesinje, Rogatica i Laktaši), koji bi počeli s radom kad se steknu materijalne i druge pretpostavke, o čemu će, na prijedlog ministra, odluku donijeti Vlada RS-a.

Iako je prema sadašnjim rješenjima Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH propisalo jedinstvene obrasce za legitimaciju za sve sudije, u oba entiteta u BiH, u novom Zakonu o sudovima u RS-u predlaže se novo rješenje - da sudije imaju službenu legitimaciju, čije obrasce propisuje i izdaje ministar pravde RS-a.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Igor Radojičić iznio je danas lično i, kako je naveo, mišljenje većeg broja članova komisije, da se uloženi bošnjački amandmani ne odnose na povredu vitalnog nacionalnog interesa već se, eventualno, mogu odnositi na zahtjev za ocjenu ustavnosti. S druge strane, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda upozoravao je da je Zakon o sudovima preuranjen, s obzirom da se vodi strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH.