Nakon Apelacije PDP-a
226

Nešić o odluci Ustavnog suda BiH povodom četvrtog delegata: Poniženje je da nam sude albanske sudije

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju PDP-a protiv odluke Suda BiH kojom je SNSD dobio četvrtog delegata u državnom parlamentu, predsjednik DNS-a Nenad Nešić je poručio da Republika Srpska ne priznaje Ustavni sud dok se ne isključe stranci.
"Republika Srpska i cijeli srpski narod ne priznaje Ustavni sud Bosne i Hercegovine dok se iz njega ne isključe stranci i dok se ne steknu uslovi da on bude kompletan i u njega se vrate predstavnici našeg naroda", poručio je Nešić.

Nešić tvrdi da je 30 godina nakon rata za sve građane "predstavlja poniženje i uvredu za sve naše građane da im sude albanske sudije".

"U toku je još jedan talas pritisaka određenih globalnih centara moći koji žele zaustaviti pozitivne trendove u BiH. Naravno, meta im je ponovo Republika Srpska. I bez obzira na to što imamo demokratsko pravo na različitosti, Republika Srpska mora biti iznad svih nas. U nju su ugrađeni životi desetina hiljada ljudi i ta žrtva nas obavezuje da bar ponekad zastanemo i promislimo o momentu u kojem se nešto dešava", naveo je Nešić.

On je naveo da je generalni sekretar PDP Nenad Vuković "izrazio zadovoljstvo" zbog odluke Ustavnog suda, a da ta odluka samo potvrđuje pritiske i zloupotrebe Ustavnog suda u funkciji štete ka Republici Srpskoj.

"Gospodin Vuković je, nadam se nesvjesno, ugrozio bezbjednost i stabilnost Republike Srpske. Neprijatelji Republike Srpske organizovali su ovu suštinski nebitnu odluku kao mamac da vide postoji li neko spreman da za malo vlasti ugrozi srpsko jedinstvo. Ukoliko cijeli PDP stane iza ove izjave, potvrdili bi svoju spremnost na tako nešto. Samim tim i spremnost da pristanu na sud albanskih sudija i zakone bavarskih turista. Tako bi svoju sudbinu umjesto u ruke srpskog naroda dobrovoljno predali u ruke Christiana Schmidta i politika koje nasrću na Republiku Srpsku. Nisam siguran da bi i tako postali vlast, ali sam potpuno uvjeren da bi tako nestali sa političke scene kao najgori izdajnici", zaključio je Nešić.

Ustavni sud Bosne i Hecegovine prihvatio je apelaciju PDP-a koju je ova stranka podnijela u januaru 2023. godine protiv odluke Suda Bosne i Hercegovine da poništi odluku CIK-a kojom je PDP-ova lista iza izbora delegata u Dom naroda iz Narodne skupštine RS-a dobila 12 glasova.