{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Umjetnošću do tolerancije" na Sarajevo World Caféu

5.6.2012. u 09:03
14
3
"Umjetnošću do tolerancije" na Sarajevo World Caféu
14
"Umjetnošću do tolerancije" na Sarajevo World Caféu
Tema trećeg Sarajevo World Caféa je "Umjetnošću do tolerancije" te će ovaj susret biti prilika za razmjenu mišljenja o umjetnosti kao neophodnom sredstvu za izgradnju i promociju tolerancije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U svijetu prepunom netolerancije, etno-lingvističkih rivaliteta, društvenih podjela i sukoba, te unutar bosanskohercegovačkog društva koje se nosi sa specifičnim izazovima približavanja i suživota različitih nacija, religija i kultura, potreba za izgradnjom tolerancije je snažnija nego ikad.

Kao jedan od osnovnih principa civilnog društva te preduslov njegovog napretka, tolerancija predstavlja i esencijalnu komponentu funkcionalnog globalnog okruženja. U vremenu kada politički dijalog ne doprinosi izgradnji podijeljenog društva, postavlja se pitanje da li odgovor možemo tražiti okretanjem ka univerzalnim vrijednostima umjetnosti i kulture i da li je jačanje koncepta tolerancije moguće razmjenom kulturoloških informacija i gradnjom mostova razumijevanja, te približavanjem kroz umjetnost, historiju, kulturu i tradiciju.

Da li se umjetnost kao univerzalni medij može upotrijebiti kao sredstvo da se inspiriše, promoviše i popularizira poruka mira i tolerancije, te da se kroz nepresušni jezik umjetnosti i zajedničkih društvenih vrijednosti šire principi tolerancije? Na koji način umjetnost kao univerzalni medij može doprinijeti da se netolerancija prema drugom i drugačijem, kao jedan od globalnih problema modernog društva, prevaziđe? Odgovornost u izgradnji tolerantnog društva je istovremeno individualna i kolektivna, stoga je bitno odrediti na koji način pojedinci i zajednice mogu dati doprinos izgrađivanju kulture mira i tolerancije. Kako danas možemo obnoviti vrijednosti koje će naše društvo učiniti stabilnijim i savremenijim? Da li možemo svjedočiti zatvaranju kulturnih institucija i ograničavanju kulturnih manifestacija, a da se ne zapitamo u kojoj su mjeri umjetnost i kultura u našem društvu ugroženi i šta ovi štetni trendovi znače za budućnost naše zajednice?

Uz šoljicu kafe, učesnike će dočekati zanimljivi gosti iz oblasti filma, fotografije, pozorišta i književnosti, članovi zajednice koji svojim radom i uspjesima na polju umjetnosti doprinose tolerantnijem i ljepšem društvu, te pružaju pozitivan primjer u promociji zemlje, kulture i tradicije.

Posljednji Café održat će se u srijedu, 6. juna 2012. u 18.00 sati, u Svečanoj sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Gosti trećeg Sarajevo World Caféa su Una Bejtović, nezavisna savjetnica za odnose s javnošću, Sabina Ćudić, publicistkinja, fotografkinja i profesorica, Donatus Köck, austrijski ambasador u BiH, Boris Ler, glumac i Valerijan Žujo, književnik.

Obrazac za prijave učesnika trećeg World Caféa je objavljen na IGAS web i Facebook stranici, a svoje prijave možete izvršiti do utorka, 5. juna u 23:59 sati.

Ukoliko želite prisustvovati inovativnom i drugačijem predavanju, prijavite se i pridružite trećem Sarajevo World Caféu.

Za više informacija pratite Facebook stranice Inicijativne grupe Alpbach Sarajevo i Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kao i www.igas.ba. Svoja pitanja šaljite na [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: