BiH
14

"Umjetnošću do tolerancije" na Sarajevo World Caféu

Klix.ba
Tema trećeg Sarajevo World Caféa je "Umjetnošću do tolerancije" te će ovaj susret biti prilika za razmjenu mišljenja o umjetnosti kao neophodnom sredstvu za izgradnju i promociju tolerancije.

U svijetu prepunom netolerancije, etno-lingvističkih rivaliteta, društvenih podjela i sukoba, te unutar bosanskohercegovačkog društva koje se nosi sa specifičnim izazovima približavanja i suživota različitih nacija, religija i kultura, potreba za izgradnjom tolerancije je snažnija nego ikad.

Kao jedan od osnovnih principa civilnog društva te preduslov njegovog napretka, tolerancija predstavlja i esencijalnu komponentu funkcionalnog globalnog okruženja. U vremenu kada politički dijalog ne doprinosi izgradnji podijeljenog društva, postavlja se pitanje da li odgovor možemo tražiti okretanjem ka univerzalnim vrijednostima umjetnosti i kulture i da li je jačanje koncepta tolerancije moguće razmjenom kulturoloških informacija i gradnjom mostova razumijevanja, te približavanjem kroz umjetnost, historiju, kulturu i tradiciju.

Da li se umjetnost kao univerzalni medij može upotrijebiti kao sredstvo da se inspiriše, promoviše i popularizira poruka mira i tolerancije, te da se kroz nepresušni jezik umjetnosti i zajedničkih društvenih vrijednosti šire principi tolerancije? Na koji način umjetnost kao univerzalni medij može doprinijeti da se netolerancija prema drugom i drugačijem, kao jedan od globalnih problema modernog društva, prevaziđe? Odgovornost u izgradnji tolerantnog društva je istovremeno individualna i kolektivna, stoga je bitno odrediti na koji način pojedinci i zajednice mogu dati doprinos izgrađivanju kulture mira i tolerancije. Kako danas možemo obnoviti vrijednosti koje će naše društvo učiniti stabilnijim i savremenijim? Da li možemo svjedočiti zatvaranju kulturnih institucija i ograničavanju kulturnih manifestacija, a da se ne zapitamo u kojoj su mjeri umjetnost i kultura u našem društvu ugroženi i šta ovi štetni trendovi znače za budućnost naše zajednice?

Uz šoljicu kafe, učesnike će dočekati zanimljivi gosti iz oblasti filma, fotografije, pozorišta i književnosti, članovi zajednice koji svojim radom i uspjesima na polju umjetnosti doprinose tolerantnijem i ljepšem društvu, te pružaju pozitivan primjer u promociji zemlje, kulture i tradicije.

Posljednji Café održat će se u srijedu, 6. juna 2012. u 18.00 sati, u Svečanoj sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Gosti trećeg Sarajevo World Caféa su Una Bejtović, nezavisna savjetnica za odnose s javnošću, Sabina Ćudić, publicistkinja, fotografkinja i profesorica, Donatus Köck, austrijski ambasador u BiH, Boris Ler, glumac i Valerijan Žujo, književnik.

Obrazac za prijave učesnika trećeg World Caféa je objavljen na IGAS web i Facebook stranici, a svoje prijave možete izvršiti do utorka, 5. juna u 23:59 sati.

Ukoliko želite prisustvovati inovativnom i drugačijem predavanju, prijavite se i pridružite trećem Sarajevo World Caféu.

Za više informacija pratite Facebook stranice Inicijativne grupe Alpbach Sarajevo i Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kao i www.igas.ba. Svoja pitanja šaljite na [email protected].