Beyond Forum Alpbach
0

Održana prva tematska diskusija na Sarajevo World Cafeu

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana prva u nizu tematskih diskusija u okviru projekta "Beyond Forum Alpbach – Sarajevo World Cafè 2012“. Organizator projekta su Inicijativna grupa Alpbach Sarajevo i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Učesnicima je predstavljen inovativan i zanimljiv koncept rada, tzv. World Café kojim se, u zamjenu za klasična predavanja, studentima omogućava da budu aktivni učesnici diskusije na drugačiji način.

Tema prve diskusije bila je Brendiranje države, a studenti su bili podijeljeni u grupe, od kojih je svaka imala priliku za 15-minutni razgovor sa svakim od četiri gosta. Susretu su prisustvovali gosti predavači: dr. Nenad Brkić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Valentin Inzko, austrijski diplomat i Visoki predstavnik u BiH, Goran Milić, direktor programa Al Jazeera Balkans, te PR stručnjak i generalni direktor PRIME Communications, Dragan Močević.

Iako je zaključeno da je trenutna situacija u BiH takva da otežava brendiranje, svi gosti su pokazali optimizam u kontekstu budućeg brendiranja Bosne i Hercegovine. Dr. Brkić istakao je da glavni brend menadžer treba biti vlada ove zemlje, dok je Močević naveo da je svako od nas svojevrstan mikro brend, koji svako od nas treba razvijati, te da je moguće brendirati gradove, lokacije i sebe.

''Svi želimo da živimo u zemlji o kojoj imamo dobro mišljenje. Ako mi nemamo povjerenja u neki proizvod teško ga je brendirati. Moramo raditi na identitetu BiH sa tri aspekta: kako izgledamo, kako komuniciramo i kako radimo'', zaključuje Dr. Brkić.

Inzko je istakao da u BiH postoje dva potencijala, prirodni i ljudski, dok je Milić studente podsjetio na njihovo pravo da pozovu na odgovornost vladajuće strukture. Posebna pažnja posvećena je i promociji programa stipendiranja za učešće na Evropskom Forumu Alpbach 2012, čija je tema za ovu godinu Očekivanja – Budućnost mladih, a rok za prijave 8. maj 2012.

Za više informacija o narednim druženjima, te Europskom Forumu Alpbach, moguće je pratiti IGAS i SPUS Facebook stranice i Twitter profile.

Cilj projekta je dati priliku mladima da u sklopu tri diskusije o temama iz različitih oblasti razgovaraju sa stručnjacima, profesorima, političarima i umjetnicima, te daju svoja mišljenja i stavove o konkretnim pitanjima od značaja za Bosnu i Hercegovinu i region.