BiH
5

U Sarajevu počela konferencija o reformi Ustava FBiH

Anadolija
Konferencija o reformi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, koja ima za cilj predstavljanje 181 preporuke za reformu koju je sačinio ekspertni tim, a podržan od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, počela je danas u hotelu Sarajevo, javlja agencija Anadolija.

Konferenciji prisustvuju šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Peter Sorensen, ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon, te članovi ekspertne grupe profesor iz Mostara Mile Lasić, profesor na Univerzitetu Džemal Bijedić Mirjana Nadaždin Defterdarević, predsjednik Foruma građana Vehid Šehić, bivši sudija Suda BiH i FBiH Kasim Trnka, te advokat Krešimir Zubak.

Sorensen je u svom govoru na otvorenju izrazio zadovoljstvo u ime EU što su mogli podržati ovaj proces, koji je okarakterisao veoma važnim.

"Promjena u Ustavu treba osigurati da Federacija funkcioniše na efikasniji i isplativiji način. Isto tako, FBiH mora reformisati svoje institucije da bi se moglo postići političko okruženje, koje će pružiti ista prava svim građanima. Važno je da FBiH stvori jake strukture za entitet, kako bi mogao preuzeti obaveze koje proističu kroz evropske integracije", istakao je Sorensen, dodavši da mnogo posla preostaje za političke vođe, civilno društvo i druge.

Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je kazao kako je ovo samo početak dugog procesa, koji zahtijeva stalnu podršku i posvećenost. On je dodao da u FBiH moraju biti postignute praktične i pragmatične reforme, koje se trebaju provesti u ovoj vrlo nezgodnoj političkoj situaciji.

"Politički lideri u FBiH i BiH treba da slušaju kada im se narod obraća. Ako odluče da ignorišu zahtjeve za reforme, to znači da ignorišu volju naroda i da građani neće glasati za njih. Morate imati na umu odgovornost prema svim građanima da od FBiH naprave bolje mjesto, gdje će živjeti i služiti svim građanima", naglasio je Moon.

"Ono što preporučujemo sadržano je u 181 preporuci i urađeno je s najboljom namjerom da promijenimo Ustav FBiH i učinimo ga što racionalnijim. Pazili smo da se pritom ne dovodi u pitanje ravnopravnost građana FBiH, pripadnika konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i onih koji se tako ne izjašnjavaju", istakao je Zubak, dodavši da je ekspertna grupa radila bez ikakvog uticaja i potpuno nezavisno.

Ekspertna grupa je nastojala afirmisati Parlament FBiH, jer je on jedina institucija koja uživa izvorni legitimitet i izabran je od građana, pojasnio je Kasim Trnka i dodao da oni predlažu da Parlament dobije centralnu poziciju.

"Predlažemo ukidanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a da njihovu ulogu u određenoj mjeri preuzme predsjednik Parlamenta koji bi imao dva potpredsjednika, a istovremeno bi bili presjednici oba doma Parlamenta. Predsjednik Parlamenta imao bi protokolarne i ceremonijalne dužnosti predstavljanja FBiH, a zajedno sa dva potpredsjednika odlučivao bi o imenovanju Vlade, predlaganju sudija ustavnog suda i druga pitanja u nadležnosti predsjednika FBiH", pojasnio je Trnka.

Neke od dodatnik preporuka koje se nalaze u Nacrtu preporuka za promjenu Ustava FBiH su i usklađivanje plata i naknada nositelja javnih funkcija sa ostvarenom prosječnom platom, proširivanje postojećeg kataloga ljudskih prava, uređenje odnosa između Federacije i kantona, dodjeljivanje većih nadležnosti opštinama, posebno u domenu zdravstva, te prebacivanje nekih nadležnosti kantona na nivo Federacije. Parlament bi zadržao dvodomnost, a pored odvojenih sjednica, održavali bi i zajedničke sjednice.

Konferenciji prisustvuju predstavnici civilnih društava i nevladinih organizacija, a popodne će biti predstavljeni zaključci konferencije.