Sporan Schmidtov amandman
26

Zahiragić obrazložio prijedlog amandmana na Ustav FBiH: Ako se ne donese, predložit ćemo novi Ustav

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas podnosi obrazložen prijedlog amandmana na Ustav Federacije BiH, a tim povodom medijima se obratio zastupnik SDA Harisd Zahiragić.

"U suštini, ova situacija koja se desila sa suspenzijom Ustava od strane Christiana Schmidta bi našim amandmanom sada bila realizirana na način da Dom naroda ne bi morao potvrđivati tu vladu ni običnom većinom, a posebno ne većinom u kojoj mora biti tri petine od svakog naroda. Na takav način smo unaprijedili sistem deblokade imenovanja Vlade Federacije. Ako su stranke Trojke i HDZ-a dobronamjerni i ako su zaista protiv ovog amandmana kojeg je donio Schmidt, oni će u najkraćem roku ovakvu vrstu amandmana donijeti", rekao je Zahiragić.

Kako kaže, SDA je godinu dana upozoravala da amanadman Schmidta stupa na snagu, a da vladajuća većina nikad ništa nije uradila.

"Ustavno-pravna komisija Doma naroda nikad se nije ni konstituisala. To vam pokazuje odnos svih, a prije svih Trojke, koja je lila krokodilske suze nad ovim amandmanima, a čeka da oni nastupe i da se pozicija HDZ-a dodatno učvrsti. Ovakva inicijativa dolazi iz Kluba Bošnjaka koji također ima tri petine Kluba na svojoj strani. Dakle, spremni smo se odreći u korist demokratije na takvu vrstu dominacije i spremni smo takvu vrstu ovlaštenja prenijeti na Predstavnički dom, a da mi svoje pravo konzumiramo kroz izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije i tako učestvujemo u izboru Vlade FBiH. Posebna je priča to što su ovim samim Schmidtovim ustavima asimetrična rješenja u entitetima Federacija i RS, što je Schmidt do ove posljednje odluke bio predsjednik za Federaciju, a o tome će SDA zauzeti stav u narednom periodu i podnijeti zahtjeve Schmidtu", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako kaže, očekuje od parlamentarne većine u oba doma da hitno krenu razmatrati, i u skladu s poslovnikom, sazovu sve sjednice koje su potrebne da se ovakva vrsta amandmana usvoji "eventualno do 1. maja, ako ne do tada, onda neposredno nakon toga".

"U tom slučaju Schmidtov amandman ne bi stupio na snagu do sljedećih izbora. Ako to ne urade, Klub Bošnjaka u Parlamentu Federacije će predložiti novi Ustav Federacije i tražit ćemo podršku oba doma Parlamenta Federacije jer smatramo da je Ustav FBiH trajno oštećen s dvije intervencije Schmidta koje su vrlo upitne s aspekta njegovog prava da tako nešto radi, s aspekta povrede prava konstitutivnih naroda... Želimo vjerovati da je gospodin Schmidt htio odblokirati Vladu Federacije i da je u toj deblokadi sasvim slučajno propisao normu da takvu vladu mora potvrditi Dom naroda u kojem neće biti protiv najmanje tri petine i da to otklonimo. Želim da vladajuće stranke pokažu da zaista žele odblokirati Vladu Federacije", kazao je.

Izrazio je vjerovanje da je Schmidt svjestan "svoje greške".

"Ako parlamentarna većina ovaj amandman ne usvoji, onda njega pozivam da svoj amandman do 1. maja popravi na način da tropetinsku većinu izbaci iz procesa potvrđivanja vlade u klubovima naroda i tako pokaže dobre namjere prema demokratskim procesima u Federaciji", zaključio je Zahiragić.