Lider HDZ-a '90
55

Cvitanović: Nećemo podržati niti jedno dugoročno rješenje, spremni smo u većinu ali pod jednim uslovom

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za Klix.ba je izjavio da njegova stranka neće podržati niti jedno dugoročno rješenje izmjena Ustava FBiH, a odgovorio je i na pitanje da li je Devedesetka spremna biti dio nove parlamentarna većine u FBiH.

"HDZ 1990 neće podržati niti jedno dugoročno rješenje jer smatramo da to nije dobro za BiH u ovom trenutku odnosno na taj način mijenjati Ustav Federacije BiH", kazao je.

On je dodao kako smatra da bilo koje rješenje koje će i u minimumu ići na štetu hrvatskog naroda neće biti prihvatljivo.

"Jasno i otvoreno ćemo upozoriti i uraditi sve što mozemo da zaustavimo takav način nametanja odluka. Jedino što bismo mogli u ovom trenutku jeste kratkoročno nametanje rješenja", istakao je Cvitanović.

Na pitanje da li bi HDZ 1990 mogao biti dio parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Cvitanović odgovara:

"HDZ 1990 može biti dio parlamentarne većine samo u većinskom nacionalnom legitrmitetu, a da bismo bili u većini nužno je da budemo predstavljeni i kroz Vladu FBIH i sve institucije i vlade na svim razinama vlasti", poručio je.

Političke stranke u FBiH već danima očekuju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne novo rješenje odnosno nametne amandmane na UStav FBiH i tako po drugi put u pola godine pokušava omogućiti formiranje nove Vlade FBiH.

No i to je došlo u pitanje s obzirom da su SBiH i NES poručili da neće biti dio parlamentarne većine s Trojkom i HDZ-om što znači da u ovom trenutku nema dovoljno ruku u Federalnom parlamentu za imenovanje novog saziva vlade.