Formiranje vlasti
32

Nakon DF-a, SBiH i NES također iniciraju izmjene Ustava FBiH

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je Demokratska fronta uputila svoju inicijativu za promjenu Ustava entiteta F BiH, sličan dokument predali su i poslanici bloka Narodni evropski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.
"Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Ustavnu komisiju ovog Doma da u skladu s propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Predstavničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade FBiH u propisanim rokovima, kako u sadašnjem tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH", navedeno je u dokumentu.

Budući da nije izvršeno imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na način i u roku koji je propisan članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te zbog očigledne nemogućnosti postizanja saglasnosti za imenovanje, smatramo da se nastala ustavno-pravna i politička situacija treba riješiti amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se postiglo trajno ustavno rješenje koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju je navedeno da, uzimajući u obzir složenost aktualnog političkog trenutka i potrebu hitnog djelovanja radi imenovanja i potvrđivanja novog sastava Vlade FiH u skladu s izraženom voljom parlamentarne većine smatraju da moraju preuzeti odgovornost, učiniti dodatni napor i iskoristiti mogućnost da u skladu s članom VIII.1. stav (1) Ustava FBiH usaglase, predlože i u poslovničkoj proceduri rasprave i usvoje neophodne amandmane kojima će se postići efikasnost, funkcionalnost i harmoniziranost ustavnog sistema.

Podsjećamo, ranije je klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio incijativu za izmjenu Ustava FBiH kojom bi za imenovanje vlade bili dovoljni potpisi predsjednika i jednog potpredsjednika.

U prijedlogu se navodi da Vladu FBiH imenuje predsjednik uz saglasnost najmanje jednog od potpredsjednika Federacije BiH. Vlada se imenuje nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za premijera u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i potpredsjednika.