BiH
38

Tuzla: Radnicima naređeno uklanjanje šatora, podrška im stigla iz Austrije i Njemačke

M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti već 50-ak dana u šatorskom naselju ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona traže svoja prava. No, od sutra im je to onemogućeno, jer su, kako tvrde, dobili naređenje da šatore do sutra uklone. Ako to odbiju, šatore će ukloniti pripadnici specijalne policije.

Sindikatu solidarnosti danas su se priključili Felix i Lidija, volonteri iz Austrije i Njemačke, koji su namjeravali također postaviti šator, kao znak podrške ovim radnicima, ali su ih pripadnici policije u tome onemogućili.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić ističe da je ovakav tretman nadležnih prema demonstrantima fašistički, te da je takvo tretiranje demonstranata omogućeno novim Zakonom o javnom okupljanju koji, prema njegovom mišljenju, ugrožava ljudska prava. Navodi da su  od MUP-a TK dobili naređenje o  uklanjanju  šatorskog naselja, te istovremeno i naređenje o zabrani okupljanja od 17. do 21. oktobra 2015. godine.

"Novi Zakon o okupljanju koji je ovo omogućio Vladi TK je bio preči od rješavanja problema firmi Tuzla Kvarca, Poliohema ili Hotela Tuzla", kazao je Kopić.

Kopić navodi da su on i potpredsjednik ovog sindikata kažnjeni za proteste koji su organizovani za  1. maj  kaznom  od po 500 KM, a  tvrdi da  nije  ni dobio poziv za suđenje.

Senad Mehanović, predsjednik Sindikata radnika Tuzla Kvarca, kazao je da je ova firma naišla na najveće probleme kada su prijavili korupciju SIPA-i i kada je uhapšen pomoćnik ministra za industriju, energetiku i rudarstvo TK Bahir Imamović, koji  je  prema njegovim riječima od radnika tražio  30.000 KM za dodjelu koncesije.

"Mi smo se našli u kandžama Vlade nakon toga iako samo tražimo pravo na rad Tuzla Kvarca", rekao je on.

Naglašava da je BiH uvezla manje kvalitetnog pijeska iz Srbije  u iznosu od 800.000 KM, a firmi Tuzla Kvarc, kako tvrdi, je onemogućen rad.

Felix  iz Austrije, a Lidija iz Njemačke, došli su danas da podrže borbu Sindikata solidarnosti.

"Mi smo jutros kao znak podrške radnicima htjeli postaviti svoj šator, ali nam je policija to onemogućila", kazao je Felix Fritch. Najavio je da će se sutra još ljudi iz BiH pridružiti da daju podršku Sindikatu solidarnosti.

Podsjećamo, radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti ne odustaju od zahtjeva, traže dozvolu preduzeću Tuzla-kvarc za eksploataciju pijeska, stručni nadzor nad opasnim materijama u Poliohemu, te uvezivanja radnog staža radnicima Polihema i konfekcije Borac.