BiH
77

Policija uklonila šatorsko naselje Sindikata solidarnosti u Tuzli

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pripadnici specijalne policije jutros u 6:30 sati uklonili su šatorsko naselje koje su prije mjesec i po postavili radnici okupljeni u Sindikatu solidarnosti u blizini Vlade Tuzlanskog kantona.

U jednom od šatora jutros se našao jedino predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić kojeg su pripadnici PS Zapad Tuzla jutros priveli, a nakon saslušanja pušten je na slobodu.

"Došli su jutros još dok je bilo okrilje mraka, kada niko nije mogao vidjeti i pitali hoću li skloniti šatore, što sam odbio jer nisam bio u prilici sam to učiniti. Nakon toga su mi naredili da se udaljim", izjavio je za Klix.ba Kopić.

"Iako sam bio sam jutros, a po Zakonu o okupljanju tri osobe predstavljaju okupljanje, priveli su me i saslušali, nakon čega sam pušten na slobodu. Ovo je diktatorski režim", poručio je Kopić.

Najavio je da će radnici potpisati peticiju za smjenu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića.

Podsjećamo, predstavnici Sindikata solidarnosti jučer su se oglasili jer im je MUP TK putem rješenja naredio da uklone šator, te naveo da nemaju odobrenja za proteste od 17. do 21. oktobra 2015. godine.

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti postavili su šatorsko naselje u blizini zgrade kantonalne vlade prije mjesec i po, tražeći dozvolu preduzeću Tuzla-kvarc za eksploataciju pijeska, ukazujući na potrebe stručnog nadzora nad opasnim materijama u Poliohemu, te uvezivanja radnog staža radnicima Polihema i konfekcije Borac.