BiH
54

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti i dalje ostaju u šatorima ispred zgrade Vlade TK

Piše: M.B.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Obespravljeni radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti TK, koji su proteste počeli u srijedu, ostat će u improvizovanom šatorskom naselju u blizini Vlade TK i preko vikenda.

Istini za volju, policijsko osiguranje zgrade Vlade TK svedeno je na nekoliko službenika policije, a vođe Sindikata solidarnosti ističu kako nemaju namjeru da se sa bilo kim tuku.

"Zahtjevi su isti i oni su ostvarivi. To što premijer Bego Gutić neće da riješi probleme radnika, njegov je problem. Mi ćemo ovdje ostati do daljnjeg, odnosno do ispunjenja zahtjeva", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Zahtjevi Sindikata solidarnosti TK su jasni i dobro poznati. Traže da se preduzeću Tuzla Kvarc vrati dozvola za eksploataciju pijeska, da se radnicima Polihema uveže radni staž jer novac u iznosu od 600.000 KM postoji i samo ga treba povući s računa tog preduzeća, te da se radnicima Borca Banovići osigura zdravstvena zaštita.

"Evidentan je problem i opasnih materija u krugu Poliolchema. Nikakav nadzor ne postoji, a riječ je o izuzetno opasnim materijama. Tražimo da se opasne materije na adekvatan način zbrinu kako ne bi ugrozile zdravlje i živote ljudi i životinja", decidan je Kopić.

Uprkos pozivu koji je upućen penzionerima i drugim obespravljenim građanima, samo najuporniji članovi Sindikata solidarnosti TK protestuju ispred Vlade TK i navode kako se neće povući sve dok pobrojani zahtjevi ne budu ispunjeni.