BiH
9

Volonterima koji su došli da podrže Sindikat solidarnosti oduzeti pasoši

Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Volonterima iz Austrije i Njemačke Felixu Fritschu i Lidiji Letsch koji su se u petak pridružili Sindikatu solidarnosti kao podrška, danas je Ured za strance u Tuzli oduzeo pasoše, potvrdio je za Klix.ba Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Tvrdi da su im pasoši oduzeti uz obrazloženje da nisu prijavili boravak u roku od 48 sati, iako on naglašava da su se obraćali policijskoj stanici Zapad u Tuzli, gdje su im rekli kako tvrdi Kopić da to nije njihova nadležnost.

Kopić naglašava da će se Lidija i Felix obratiti Ambasadama svojih matičnih država, i smatra da im je ovo učinjeno jer su podržavali djelovanje Sindikata solidarnosti.

Podsjećamo, Felix iz Austrije, a Lidija iz Njemačke, došli su u petak da podrže borbu Sindikata solidarnosti, te su namjeravali postaviti šator u blizini šatorskog naselja Sindikata solidarnosti, kao znak podrške ovim radnicima, ali su ih pripadnici policije u tome spriječili.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Nakon skoro mjesec i po šatorsko naselje Sindikata solidarnosti uklonili su pripadnici specijalne policije u subotu u ranim jutarnjim satima.

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti u šatorima blizu zgrade Vlade TK tražili su dozvolu preduzeću Tuzla-kvarc za eksploataciju pijeska, stručni nadzor nad opasnim materijama u Polihemu, te uvezivanje radnog staža radnicima Polihema i konfekcije Borac.