Sastanak s Inzkom
0

Tihić nije optimista o pitanju promjena Ustava BiH

FENA
Sulejman Tihić i Valentin Inzko
Sulejman Tihić i Valentin Inzko
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Tihić je nakon sastanka kazao Feni da su razgovarali o predstojećoj sjednici PIC-a na koju neće biti pozvani lideri stranaka, nego će biti pozvani predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara o temi državne imovine, Distrikta Brčko, ispunjavanje preostalih uvjeta koji se odnose na mogućnost zatvaranja OHR-a.

Razgovarano je i o eventualno mogućim izmjenama Ustava, predstojećim izborima, zakonu o referendumu koji je danas u Narodnoj skupštini RS-a.

"Iznio sam stavove SDA. Kad je u pitanju državna imovina, rekli smo da se zalažemo za ono rješenje za koje je već ranije Miroslav Lajčak dao saglasnost, nacrt zakona koji je utvrđen na Komisiji, istina većinom glasova, gdje sva imovina koja je predmet sukcesije prelazi na državu BiH, država zadržava ono što je njoj potrebno za rad njenih institucija sadašnjih i budućih, preostalo se prenosi na druge nivoe vlasti od eniteta, kantona i općina", kazao je Tihić.

Kada su u pitanju eventualne promjene Ustava, Tihić je kazao da nije optimist.

"Rekao sam da ne treba kretati u ustavnu reformu ukoliko se ne mogu osigurati mehanizmi koji će one političare i lidere koji odbijaju sve natjerati da prihvate neka rješenja. Ako nema mehanizama koji će ili natjerati ili ubijediti političke lidere da prihvate kompromis, dogovor, onda bolje ne počinjati jer bi to imalo kontraefekat, s obzirom na predstojeću izbornu kampanju“, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, to bi bio dobar povod radikalnim snagama da kroz priču o etničkom interesu i slično dobijaju nove političke poene.

Govoreći o zakonu o referendumu koji se danas razmatra u RS-u, Tihić je ukazao na opasnost da taj zakon Dodik, odnosno SNSD, usvaja radi izborne kampanje.

"Mi ćemo taj zakon zaustaviti na Vijeću naroda, ali će na kraju to proći proceduru Ustavnog suda. Očekujemo da će to Dodiku biti jedan argument za nove glasove i da će on možda čak i najaviti održavanje referenduma, da li prije izbora, da li neposredno poslije izbora i da će to negativno utjecati na cijelu klimu u BiH", kazao je Tihić.

Mislimo, istaknuo je, da je to neustavno, da se mora prvo donijeti zakon o referendumu na državnom nivou koji bi propisao ko kakav referendum za šta može raspisati - za šta država može raspisati, za šta entiteti, za šta kantoni.

„BiH jedina ima međunarodno pravni subjektivitet i logično je da referendum na državnom nivou za članstvo u međunarodnim organizacijama, institucijama može samo država raspisivati, ne može to kanton ili entitet, da ne govorim neki drugi nivoi vlasti. Upozorio sam da je to antiustavno, antidejtonsko“, kazao je Tihić.

Tihić je u razgovoru s visokim predstavnikom ukazao i na, kako je rekao, opasan presedan da osuđeni za ratni zločin Simo Zarić bude imenovan za zamjenika načelnika Općine Bosanski Šamac, da je to direktan atak na suživot, na uspostavu povjerenja.

"Šta bi bilo da su osuđeni nacisti za ratne zločine u nirnberškom procesu kasnije bili imenovani u Njemačkoj na javne i političke pozicije. Nikada ne bi došlo do katarze, nikada ne bi došlo do promjene svijesti, tako da mislim da je ovo jedan opasan presedan i da visoki predstavnik treba da reaguje“, kazao je Tihić.