Test na koronu obavezan
18

Terapijska zajednica u Rakovici uskoro će ponovo otvoriti vrata za ovisnike u KS

Dž. P.
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Zloupotreba droga i oporavak od ovisnosti o narkoticima nisu prestali ni u vrijeme koronavirusa. Nadležne ustanove izražavaju zabrinutost prilikama u kojima su se našli članovi bh. društva koji su zavisni od droga.

Razmjere pandemije su bile neočekivane za sve ljude, kako za državne vlasti i zdravstvene radnike, tako i za ovisnike.

Zatečeni iznenadnim porastom broja oboljelih od COVID-a, svaki zdravstveni sistem je nalazio vlastita rješenja u namjeri da omogući tretman najugroženijim čanovima društva - ovisnicima, uz najmanje rizike za inficiranje svih aktera u pružanju takvih usluga.

Oslabljen imunitet

Ovisnost o psihoaktivnim supstancama spada u kategoriju hroničnih bolesti mozga s visokom vjerovatnoćom za pojavu recidiva bolesti. Pored toga, ovisnici većinom imaju još neku somatsku ili psihičku bolest, što dodatno povećava rizik od komplikacija pogoršanja bolesti i inficiranja koronavirusom.

Imuni sistem ovisnika je već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza koronavirusom na njih djelovala s mnogo više štetnosti nego na opću populaciju.

U vrijeme korone postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih ovisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od koronavirusa pojavila dupla stigmatizacija.

Prema preporukama Britanskog kraljevskog psihijatrijskog društva (RCPscyh), osobe s historijom problematičnog uzimanja droga imaju značajno veći broj hroničnih respiratornih bolesti (astme i hronične opstruktivne bolesti pluća- HOBP) od opće populacije, što je razumljivo obzirom na njihovu sklonost pušenju preparata kanabisa (hašiš i marihuana), koji vremenom dovode do značajnih oštećenja sluznice plućnih puteva, a posljedično i smetnji funkcije disanja.

Život pod stigmom

"Drugi važan riziko faktor za ovisnike svakako je fenomen njihove stigmatizacije, koja je prateća pojava bolesti ovisnosti uopće, što ovisnicima u vremenu COVID-19 dodatno otežava pristup zdravstvenim službama", naveli su iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Iz Javne ustanove "Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo" u Rakovici navode kako je korona umnogome utjecala na rad s ovisnicima odnosno da je pomoć i podrška koja im je zaista neophodna, bila "poremećena" za vrijeme koronavirusa.

Međutim, sada se, kako navode, ide u pravcu normalizacije rada, a prije prijema će svaki ovisnik morati uraditi test na koronavirus.

"Terapijska zajednica nije vršila prijem ovisnika u tretman zbog koronavirusa. Za vrijeme krize nije bilo zahtjeva za prijem ovisnika koji inače idu preko preko Centra za socijalni rad. Smanjio se broj ulazaka u našu ustanovu, sve naravno zbog korone. Za mjesec dana iz ustanove izašlo je šest naših članova. Jedan je izašao za vikend i nije se mogao vratiti. Vrijeme je provodio u krugu porodice. Naravno, kada se vratio morao je uraditi test na koronu i bio je negativan. Sada je sam u sobi i tu će provesti 15 dana, radi mjera predostrožnosti", kazala nam je Sanela Pekić, vršilac dužnosti direktora JU "Terapijska zajednica Kampus - Kanton Sarajevo".