Sve lošija situacija
12

Porast preminulih od predoziranja u Americi: U 12 mjeseci droga odnijela 109.000 života

SRNA
© Shutterstock
© Shutterstock
Više od 109.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom u periodu od 12 mjeseci do januara 2023, što je blagi porast u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u danas objavljenim privremenim podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Broj je veći za 0,7 odsto u odnosu na 108.825 predoziranja zabilježenih u periodu od 12 mjeseci zaključno sa januarom 2022.

Povećanje je uslijedilo uprkos pritisku administracije predsjednika Josepha Bidena da se preduzme akcija u borbi protiv zavisnosti od droga i predoziranja.

Bidenova administracija je u maju uvela sankcije protiv 17 ljudi i subjekata sa sjedištem u Kini i Meksiku, koje je optužila za omogućavanje proizvodnje falsifikovanih pilula sa fentanilom.

Nedozvoljeni fentanil ima značajnu ulogu u američkoj opioidnoj krizi i predoziranju drogom.

Broj smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD prešao je 100.000 prvi put 2021. godine, pošto je pandemija Covida 19 poremetila medicinsku njegu i povećala probleme u sferi mentalnog zdravlja.

Efekat je pogoršan usljed široke dostupnosti smrtonosnih droga kao što je fentanil, koji je 50 puta jači od heroina i sve više se miješa sa drugim ilegalnim opijatima.