Sud u Sarajevu
40

Sudija Delalić: Ejubović je sklon rizičnom ponašanju, negirao je jasne činjenice

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Almir Ejubović osuđen je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo na 15 godina i 10 mjeseci zatvora za krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom za više osoba. Sudija je odlučio donijeti presudu odmah nakon iznošenja završnih riječi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Husein Delalić kazao je kako je Ejubović izvršio nepropisno prestrojavanje te da se iz iznesenih dokaza vidjelo da je sklon nepoštivanju propisa, rizičnom i nepromišljenom ponašanju.

"Neodgovorno se odnosio prema životu drugih osoba i samom sebi. Sud nije našao da se optuženi ponaša na adekvatan način i negirao je činjenice koje su jasne. Sud je imao u vidu sve nalaze vještaka gdje stoji da postoji doza egoizma i nedovoljne samokritičnosti i da se pogrešno postavlja u odnosu na situaciju. Kao olakšavajuću okolnost uzeli smo mladost jer je mlađi punoljetnik (u trenutku nesreće imao 19 godina), da nije ranije osuđivan i nije konzumirao alkohol u trenutku upravljanja vozilom. Ali nismo mogli da nemamo u vidu posljedice koje su teške", kazao je Delalić nakon izricanja presude.

Istakao je kako je nekada velika vrijednost priznati nešto, a ne osporavati, osvrćući se na svjedočenje Ejubovića u svoju korist.

Slavlje preraslo u žalovanje

Presudu je donio neočekivano brzo nakon iznošenja završnih riječi u kojima je Tužilaštvo istaklo kako su dokazali da je Ejubović počinio krivično djelo na način opisan u optužnici i zatražilo najstrožiju kaznu za njega.

"Djevojke su trebale slaviti rođendan, to je bilo nešto lijepo, ali je otišlo u drugom smjeru. Nesporno se zaključuje kolika je bila brzina na osnovu oštećenja na vozilu gdje je prema vještaku Bijediću jedino lijevo štop svjetlo ostalo u funkciji. Vještak je kazao kako je optuženi vršio opasne radnje skretanja, ali da je to kasno spoznao. Iskaz dr. Ruže Milićević nije ništa promijenio i njen nalaz je više išao u korist Tužilaštva nego odbrane. Apaurini od 5 miligrama su blagi, a kazala je da nema reakcije na stres i da je obavio samo dva razgovora sa specijalistima. Osoba koja osjeća krivnju to bi činila svako 10-15 dana. Iskaz optuženog je zasnovan samo na izbjegavanju krivične odgovornosti. Imao je pet mjeseci da dođe u Tužilaštvo i ispriča svoju stranu priče. Tokom cijelog postupka je šutio i optuživanje osobe koje više nema za krivično djelo je krajnje nehumano (da je Ajla Ibrica povukla volan, op.a.)", kazala je tužiteljica Šejla Herceglija.

Pritvor i zbog Ejubovićeve sigurnosti

Zatražila je produženje pritvora ne samo zbog težine krivičnog djela, već i zbog Ejubovićeve sigurnosti s obzirom na to da živi u istom mjestu gdje i porodice žrtava te da su njihove kuće udaljene svega 200-300 metara.

"S lica zemlje nestale su tri divne djevojke i to je zauvijek promijenilo i obilježilo njihove porodice, ali i život optuženog. Mi ćemo izaći iz ove sudnice, jednog dana će i Ejubović, ali ove djevojke neće nikada. Tražim pravdu u ime porodica", kazala je Herceglija.

Ejubović nazvan ubicom i pogrdnim imenima

S druge strane advokat optuženog Senad Dupovac veći dio svojih završnih riječi posvetio je tome da dokaže kako se njegov branjenik družio s poginulim djevojkama i da su se poznavali od djetinjstva te navodio kontradiktorne izjave povrijeđene Ajle Oruč. Također, ovu nesreću je poredio s nesrećom koja se dogodila u mjestu Bijela kada je student upravljajući Škodom Fabiom sletio u rijeku Neretvu. Poginuli su vozač i još tri osobe.

"Zajedničko ovim nesrećama je što je u oba vozila bilo pet mladih osoba, a razlika što je vozač Škode poginuo, a vozač BMW-a (Ejubović, op.a.) imao sreću da ga je policajac spasio jer mu je presjekao pojas dok se gušio. Ogromna razlika je ta da su se za vozača Škode čule samo riječi hvale, a na Ejubovića je krenula hajka, nazivan je ubicom i drugim imenima", kazao je Dupovac.

Istakao je i kako Sud nije jednako tretirao Tužilaštvo i odbranu u ovom predmetu, jer su prijedlozi odbrane za vještaka saobraćajne struke i svjedoke odbijeni. Ponovio je tvrdnje Ejubovića kako je vozio oko 100 kilometara na sat. Također, ponovio je iskaz tima ljekara koji su kazali kako je Ejubović na krajnje iskren i autentičan način pokazao kajanje.

Ponovo izrazio saučešće

Sudu se obratio i Ejubović koji je još jednom izrazio saučešće porodicama. Očevi poginulih djevojaka i Ejubovića završne riječi su slušali plačući. Nakon izricanja presude nisu mogli davati izjave.

Podsjetimo, Ejubović je osuđen na 15 godina i 10 mjeseci zatvora, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 11. jula ove godine. Pritvor mu je produžen za pet mjeseci. Nakon što odsluži kaznu, zabranjeno mu je upravljane putničkim motornim vozilom pet godina. Oslobođen je troškova suđenja, ali će platiti odštetu Autocestama FBiH čiju je imovinu uništio.

Kako se navodi u presudi, Ejubović je kriv što je 29. juna ove godine, upravljajući neregistrovanim vozilom BMW, s nepripadajućim i nevažećim registarskim tablicama, bez važeće vozačke dozvole, s potvrdom o položenom vozačkom ispitu, znajući da nema dovoljno vozačkog iskustva postupio suprotno Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima, brzinom od 166 kilometara na sat, na mjestu gdje je dozvoljena brzina 120 kilometara na sat, u uvjetima gdje je cesta mokra i klizava, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Ejubović je izgubio kontrolu nad vozilom i došlo je do naleta lijevom bočnom stranom vozila na saobraćajni znak koji označava razdvajanje kolovoza, potom na zaštitnu metalnu ogradu u dužini od oko 15 metara, a potom i udara lijevom bočnom stranom vozila na metalni stub. U nesreći su teške tjelesne povrede, koje su u presudi detaljno navedene, zadobile 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.

Porodie poginulih djevojaka i Ajla Oruč upućeni su na parnični postupak za eventualno traženje odštete.