Koristili novac od droge
80

Alamerović i Suljević su priznali krivicu u predmetu "Black Tie 2": Evo za šta se sumnjiče

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dvojica osumnjičenih u predmetu "Black Tie 2", Ermin Alamerović i Nedžad Suljević, za koje je Tužilaštvo tražilo mjere zabrane, a Sud Bosne i Hercegovine odredilo, su u potpunosti priznali izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Alamerovića zvanog "Kiki" Tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo "Pranje novca" iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Suljevića Tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo "Organizovani kriminal" iz člana 250. krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i "Pranje novca" iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U pogledu svijesti i znanja osumnjičenih o pripadnosti grupi za organizovani kriminal, kao i svijesti o činjenu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, proizilazi iz sadržaja Sky komunikacija, kao i izjava osumnjičenih Alamerović i Suljevića, navodi Tužilaštvo.

Suljević je osumnjičen da je bio dio organizovane kriminalne grupe kojom je na međunarodnom nivou rukovodio Edin Gačanin, a na niovu Bosne i Hercegovine Adnan Smajlović. On je zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne grupe koristio Sky aplikaciju (kodno ime "Lucky Luck").

Grupa je, prema navodima Tužilaštva imala za cilj da međusobnim povezivanjem i dogovaranjem organizuju, pripremaju i vrše krivična djela, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, a na osnovu Sky analize, Suljević je u dva navrata dobio novac u periodu od jula do oktobra 2020. godine. Gačanin je u dva navrata organizovao da se Suljeviću dostavi novac u iznosu od 10.000 (najvjerovatnije eura), rekavši mu da je to za njega i da ima za trošak, nisu poznati detalji i razlog. Gačanin je navedeni novac dostavio Suljeviću preko lica iz Sarajeva, Sky ime "Verstappen", za kojeg je na osnovu analize komunikacija idetifikovano da se radi o Smajloviću.

Tužilaštvo navodi da je iz Sky komunikacija ustanovljeno da je Suljeviću Gačanin dao 5000 eura, a Suljević je napisao da mu je novac potreban za mijenjanje prozora na kući. Novac je preuzeo od Smajlovića.

Također on se spominje kao dio Grupe za organizovani kriminal, zajedno sa Almirom Serdarevićem, Husmir Gabeljićem, Šačić Suadom, neidetificiranim licem (kodno ime Šumar) kojima je Gačanin podijelio uloge. Tužilaštvo navodi da je cilj Grupe bilo prebacivanje velikih količina kokaina iz Perua na područje Skandinavije, a potom prema Nizozemskoj. "Šumar" je imao zadatak da osnuje firmu za izvoz voća (pretežno bobičastog voća borovnica, jagoda) u Peruu, tačnije u gradu Lima.

Tužilaštvo tvrdi da je Alamerović zajedno sa Seadom Preljevićem, Davorom Curlom i Gordanom Memijom učestvovao u organizaciji dolaska Gačanina u posjetu Sarajevu, septembru 2016. godine, te nakon toga u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017. godine, na način da su sredinom 2016. godine Curl i Preljević u kafiću "Hill" u naselju Mejtaš u Sarajevu predali Gordanu Memiji novčani iznos od oko 320.000 eura, koje su prethodno ilegalno transportovali iz Belgije, iako su znali da novac potiče iz kriminalnih aktivnosti, obzirom da su novac preuzeli u Belgiji od Sarić Elmira i njegove supruge Nathalie po nalogu Gačanina.

Tužilaštvo tvrdi da je Memija dogovorio sa Alamerovićem, koji mu je poznanik i bliski poslovni partner, da mu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme "Rhea Expres" izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršio "pranje" novca koji potiče iz krivičnog djela neovlaštene trgovine opojnom drogom od organizovane kriminalne grupe "Tito i Dino".

Osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret proizilazi iz Izvještaja o izvršenom krivičnom djelu, MUP Kantona Sarajevo, Uprava policije, Sektor kriminalističke policije, odjeljenje za krvne, seksualne delikte i ratne zločine.

Uprave policije MUP-a kantona Sarajevo je Tužilaštvu BiH u skladu sa važećim protokolima o saradnji sa Tužilaštvom BiH, EUROPOL-om i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u BiH dostavila u prethodnom periodu više analiza PIN-ova Sky ee komunikacija za korisnike.