Na mjestu tragedije
499

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta odali počast Selmi Agić i Editi Malkoč

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studenti i profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas su odali počast tragično stradalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč. Polaganjem cvijeća ispred Zemaljskog muzeja BiH prisjetili su se nesreće u kojoj je optuženi Sanjin Sefić vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat ugasio živote dviju mladih djevojaka.

Dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo istaknuo je kako odavanjem počasti, na inicijativu kolega i kolegica koji su studirali zajedno sa Selmom i Editom, žele dati satisfakciju roditeljima i upozoriti društvenu zajednicu kako se mora više brinuti o ljudima.

"Nismo tu da osuđujemo bilo koga. Pravosudni organi trebaju raditi svoj posao. Pogledajte samo gdje je smješten Filozofski fakultet do kojeg svaki dan dolazi blizu 5.000 ljudi, a nemamo nijednog podzemnog prolaza i sigurnog pristupa do zgrade", rekao je Fočo.

Kako je dalje naglasio, u saradnji s vlastima, a prije svega Općinom Centar, razmatra se ideja podizanja spomenika Selmi i Editi na mjestu tragične nesreće.

Sarajka Desanka Adžić, prosvjetna radnica u penziji, pridružila se danas studentima i profesorima ispred Zemaljskog muzeja BiH. Nakon što je na mjestu nesreće položila nekoliko žutih cvjetova za Selmu i Editu, koje je ubrala na obližnjoj livadi, kazala je kako nikada ne može zaboraviti mlade živote koji su se ugasili na takav način.

"Vozač sam već 45 godina i nikada nisam napravila nijedan prekršaj", kazala je Adžić.

Neformalna grupa studenata istakla je kako je naglasak odavanja počasti Selmi i Editi na večerašnjem okupljanju koje će se održati od 21 do 22 sata ispred Zemaljskog muzeja, gdje će biti prisutni i roditelji tragično stradalih studentica.

"Svjesni smo da je uveden novi Zakon o saobraćaju, ali njegova djelotvornost nije materijalizirana. Postoji samo na papiru, a ne vidimo da ima ikakvu vrijednost. Policijske kontrole su bile aktivne mjesec dana nakon nesreće, ali već su oslabile. Prije tri godine je uveden i Zakon o postavljanju radara, međutim, zbog opadanja tendera nije mogao biti implementiran. Tako se postavlja pitanje da li je naše društvo u toj mjeri okrenuto prema materijalističkim vrijednostima da im je novac bitniji od života", kazala je Lamija Spahić iz neformalne grupe studenata.

Podsjećamo, Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna stradale su 10. oktobra prošle godine kada ih je na pješačkom prijelazu, prolazeći kroz crveno svjetlo, automobilom usmrtio Sanjin Sefić. Selma je poginula oko 21:40 na mjestu nesreće, dok je Edita preminula u bolnici nakon višesatnih pokušaja i napora ljekara da je spase.