Sramotno
65

Vandali u Bugojnu oštetili česmu podignutu u čast poginule Selme i Edite

I. M.
Na izlazu iz Bugojna prije godinu dana postavljena je česma u čast dvije mlade djevojke koje su poginule u saobraćajnoj nesreći 2016. godine, a ona je prethodnih dana oštećena sramotnih natpisom.

Otac poginule Selme, Amir Alić, povremeno obilazi česmu kako bi sklonio smeće, a jutros ju je zatekao u užasnom stanju. Neko je crnim sprejon napisao "Za dom spremni" i "stoka" uz ustaške i nacističke simbole.

"Došli su policajci, krim inspektor, napravili smo zapisnik. To je dno dna, ja to ne mogu pojmiti. Ipak je to česma za dvije djevojke koje su poginule. Nema nikakve logike. To može biti samo neka budala. Nije to normalan čovjek za mene. Nadam se da ćemo naći ko je to uradio", rekao je on za Klix.ba.

Na česmi koja apsolutno nikome ne treba smetati već služiti kao osvježenje prolaznicima piše: "Putniče svrati, vode zahvati. A ti vodo, zalijevaj uspomene za duše dvije, Ruže pregažene".

Prije sedam godina, na pješačkom prijelazu na Marijin Dvoru, Sanjin Sefić, upravljajući automobilom koji je vozio brzinom od 105 kilometara na sat, prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio je 21-godišnju Selmu iz Bugojna i 20-godišnju Editu iz Bosanske Krupe.

Sefić je proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma i Edita te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora. Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.