Bugojno
913

Navijači Iskre očistili spomen-česmu za poginule Selmu i Editu nakon sramotnih grafita

D. P.
Položeno je cvijeće uz šal ove navijačke grupe (Foto: Vandali Bugojno Facebook)
Članovi navijačke grupe "Vandali Bugojno 1989" jutros su obišli i očistili spomen-česmu postavljenu u čast dvije mlade djevojke Edite Malkoč i Selme Agić koje su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreći 2016. godine.
Našu zemlju prije šest dana frapirao je sramotan čin u kojem je neko oštetio spomen-česmu za djevojke stradale u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu. Neko je crnim sprejom napisao "Za dom spremni" i "stoka" uz ustaške i nacističke simbole.

Navijači bugojanske Iskre danas su posjetili spomenik i očistili ga od sramotnih natpisa te položili cvijeće za dva prerano ugašena života.

U akciji čišćenja učestvovali su i članovi Eko rafting kluba Macola Bugojno, koji su se odazvali pozivu navijačke grupe Vandali Bugojno.

"Osuđujemo svako uništavanje i skrnavljenje spomenika, pogotovo onih koji nemaju veze sa politikom, ideologijom ili nacionalizmom. Nadamo se da se više neće dešavati slične stvari i da će spomenik ostati čist i lijep kao što je i do sada, jer naše je da ga čuvamo", saopćeno je iz ove navijačke grupe.

Na česmi koja apsolutno nikome ne treba smetati već služiti kao osvježenje prolaznicima uz poruku da se dvije mlade duše nikada ne zaboravi piše: "Putniče svrati, vode zahvati. A ti vodo, zalijevaj uspomene za duše dvije, Ruže pregažene".

Prije sedam godina, na pješačkom prijelazu na Marijin Dvoru, Sanjin Sefić, upravljajući automobilom koji je vozio brzinom od 105 kilometara na sat, prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio je 21-godišnju Selmu iz Bugojna i 20-godišnju Editu iz Bosanske Krupe.

Sefić je proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma i Edita te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora. Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.