Neophodna pomoć
82

Španija i Grčka odbacile pritisak NATO-a da Ukrajini isporuče sisteme Patriot ili S-300

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Grčka je odbacila pritisak evropskih saveznika da pomogne Ukrajini u jačanju svoje protuzračne odbrane, tvrdeći da Atina treba sisteme za sebe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je za još sedam Patriota ili sličnih odbrambenih baterija za zaštitu svojih gradova i elektrana od ruskog napada.

Ali Grčka je rekla da ne može poslati nijedan od svojih sistema Patriot ili S-300. Izvještaji govore da će Španjolska isporučiti neke rakete Patriot, ali ne cijeli sistem.

Španija i Grčka bile su pod pritiskom saveznika NATO-a i Evropske unije da pomognu Ukrajini, kao odgovor na napade na ranjive gradove uključujući Černigov i elektroenergetska postrojenja u Harkivu i blizu Kijeva.

Ukrajina ima samo nekolicinu Patriota kao nadopunu drugim zapadnim sustavima proturaketne odbrane i postojećim zalihama raketa zemlja-zrak (SAM) iz sovjetske ere, poput S-300.

Patrioti su najsposobniji i najskuplji sistemi protuzračne odbrane koje Ukrajina ima. Njemačka je već obećala dodatni sistem Patriot - a njeni ministri odbrane i vanjskih poslova pozvali su svoje kolege ranije ovog mjeseca da hitno odgovore.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da saveznici nisu pružili podršku Ukrajini koja je obećana.

Posebno Grčka ima zalihe patriota i S-300. Ali premijer Kyrios Mitsotakis odbacio je mogućnost predaje ikakvih Kijevu.

"Pitali su nas i objasnili smo zašto to ne možemo učiniti", rekao je za Skai TV.

Objasnio je da su protuzračna odbrana njegove zemlje "sistemi kritični za zaštitu grčkog zračnog prostora i neće biti predani Ukrajini".

Atena je opskrbila Kijev oružjem i streljivom, ali je oprezna da ne izgubi bilo kakvu sposobnost odvraćanja zbog potencijalnih sukoba sa susjednom Turskom, iako su odnosi trenutno relativno stabilni.

Španska vojska ima tri baterije Patriot, ali tvrdi da su joj potrebne sve te da može osigurati samo "vrlo ograničen broj" projektila Patriot jer je njihova rezerva relativno mala, rekli su izvori za list El Pais.

Svaka baterija Patriota košta oko milijardu dolara, a svaka raketa košta gotovo četiri miliona dolara.

Stalna dilema za ukrajinske vojne zapovjednike je gdje smjestiti raketne sisteme, blizu ranjivih gradova u zemlji ili blizu prve crte bojišnice gdje je rusko napredovanje najintenzivnije.

Nedavni ruski uspjesi karakterizirani su većom upotrebom zračnih snaga. Lovci bombarderi Su-34 bacali su precizno navođeno streljivo na ukrajinske snage.

Ne znamo gdje Ukrajina postavlja svoje SAM sisteme, ali ublažavanje ove rastuće ruske zračne prijetnje moglo bi značiti da se raketna obrana koncentrira na istočnoj liniji fronta.

Time se riskira oduzimanje određenog stepena proturaketne odbrane za ključne gradove i važna područja infrastrukture, onakva područja koja su redovito gađana ruskim krstarećim projektilima i jurišnim bespilotnim letjelicama.

Zato je Ukrajina molila za veću proturaketnu odbranu kako bi se popunile praznine u ranjivim područjima.

Ukrajina je također morala povući američke borbene tenkove M1 Abrams s prve crte, prema izvješću Associated Pressa.

Tenkovi su izvorno isporučeni kao pomoć ukrajinskim snagama u operacijama na bojnom polju, ali povećana upotreba bespilotnih letjelica od strane Rusije otežala je zaštitu tenkova i pet ih je izgubljeno, izvijestio je AP.