Prerano ugašena mladost
516

U Sarajevu obilježena godišnjica pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su porodica, prijatelji, poznanici i kolege obilježili godišnjicu stradanja studentica Selme Agić i Edite Malkoč.

Prije tačno sedam godina, na pješakom prijelazu na Marijin Dvoru, kod Filozofskog fakulteta, Sanjin Sefić, upravljajući automobilom koji je vozio brzinom od 105 kilometara na sat, prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio je 21-godišnju Selmu iz Bugojna i 20-godišnju Editu iz Bosanske Krupe.

Sefić je proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma i Edita te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora. Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.

U dvorištu Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji su njih dvije pohađale, podignuta je spomen-ploča, kao sjećanje i svakodnevno podsjećanje na ova dva - tragično ugašena mlada života.

Porodica, prijatelji, poznanici i kolege danas su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, molitvom i šutnjom obilježili sedam dugih godina bez Selme i Edite.

Iako je ovaj tragični događaj trebao biti opomena i za nauk svima nama da obratimo pažnju na sigurnost u saobraćaju i na sve učesnike u saobraćaju, nažalost, i dalje svjedočimo identičnim događajima.

Posljednji takav slučaj dogodio se u maju ove godine kada su u nesreći na Marijin Dvoru poginule mlade doktorice Azra i Alma. Njih je automobilom i pod vožnjom u alkoholisanom stanju usmrtio Armin Berberović.