Ahmed Husagić
114

Socijaldemokrati Austrije: Ministar Kurz izjavama o pokrivenim ženama želi političke poene

Piše: S. H.
Ahmed Husagić, Koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije
Ahmed Husagić, Koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije
Nakon izjave austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza da se ženama u Sarajevu i Prištini plaća da u javnost izađu potpuno pokrivene, reagirali su iz Socijaldemokratske partije Austrije, poručivši da ministar Kurz koristi populističku retoriku.

"Ja sam zapanjen izjavama ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza. Očigledno da ministar osim u svojoj zemlji traži opasnosti i u susjednim zemljama kako bi svoje građane plašio pred izbore. Zbog nedostatka izbornog programa, jedino što mu je preostalo je preuzimanje populističke retorike. Sada izmišlja i priču kako žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju po gradu pokrivene kako bi promjenile sliku grada. Moja čitava porodica, prijatelji i poznanici kojih je veliki broj, a koji žive u Bosni i Hercegovini, nisu upoznati o takvim slučajevima. Jedino koga možemo vidjeti na ulicama bh. gradova su turistice iz arapskih zemalja koje su potpuno pokrivene, a koje u BiH dolaze zbog ugodne klime i prirodnih ljepota", kazao je Ahmed Husagić, koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije.

Dodaje da ovakvim neistinitim izjavama da je neko plaćen da hoda pokriven ne samo da šteti izgradnji povjerenja u BiH, nego i utječe na izgradnju nepovjerenja u austrijskom društvu.

"Sigurno je kontraproduktivno ovakvim izjavama stigmatizirati najintegrisaniju zajednicu u Austriji, a to je prema svim parametrima bosanskohercegovačka. Jedino u vezi s čim bih se složio s gospodinom Kurzom je da treba ubrzati proces integracije zapadnog balkana u EU", kazao je Husagić.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izrazio je zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana.

"U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu", smatra Kurz i ističe da se to ne smije gledati bez djelovanja.

Parlamentarni izbori u Austriji bit će održani 15. oktobra ove godine.