Neobična praksa
56

Kosovo kao nekada Australija: Austrijanci planiraju slati osuđenike u kosovske zatvore

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijska vlada želi omogućiti transfer osuđenih kriminalaca iz zemalja koje nisu članice Evropske unije na služenje kazne na Kosovu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, koji je u ponedjeljak učestvovao na konferenciji o migracijama u Kopenhagenu, razgovarao je o toj ideji u utorak s danskim ministrom pravde Peterom Hummelgaardom.

"Objekti za pritvor poput onih koje je Danska planirala na Kosovu također su dio austrijskog plana saveznog kancelara Karla Nehammera", rekao je Karner nakon toga.

Danska je u decembru 2021. potpisala sporazum s Kosovom o iznajmljivanju zatvora u gradiću južno od glavnog grada Prištine. U periodu od 10 godina, i u zamjenu za 210 miliona eura, 300 zatvorenika osuđenih na deportaciju bit će preseljeno.

Međutim, planovi su još uvijek na čekanju budući da kosovski parlament nije usvojio sporazum.

"Želimo dodatno intenzivirati saradnju između naših zemalja u području sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala", rekao je Karner.

Na konferenciji o migracijama više od 250 političkih čelnika i međunarodnih organizacija raspravljalo je o rješenjima kroz partnerstva sa zemljama koje nisu članice EU-a za upravljanje dolascima izbjeglica i olakšavanje povratka.

Kritičari kažu da planovi deportacije podrivaju propise o azilu u EU i krše ljudska prava.

Mnoge je ova praksa podsjetila na britanske kažnjeničke kolonije u Australiji. U 19. stoljeću preko 150 hiljada osuđenika je prebačeno iz Velike Britanije u Australiju kako bi tamo služili svoju kaznu.