Iz Koruške
49

Vojnik EUFOR-a koji je poginuo na Vlašiću bio pripadnik Vojske Austrije

F. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Austrijski mediji su objavili da je pripadnik EUFOR-a koji je u subotu poginuo na Vlašiću bio pripadnik vojske Austrije.
Christoph Hofmeister iz Koruške vojne komande potvrdio je za austrijski medij 5min.at, da je vojnik koji je u subotu poginuo u Bosni i Hercegovini bio u sklopu angažmana austrijskih oružanih snaga.

Navodi se da je pao tokom penjačke ture. Vojnik je imao 56 godina u trenutku pogibije.

Kako je navedeno tijelo poginulog vojnika će u sljedećih nekoliko dana biti vraćeno u njegovu domovinu.

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na planinskom području u blizini Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

"Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim", navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

"EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć", zaključili su.